Опозиционен лидер осигури победа на Ердоган на втория тур на изборите

Синан Оган призова поддръжниците си да гласуват за сегашния президент

Опозиционен лидер осигури победа на Ердоган на втория тур на изборите | StandartNews.com

Класиралият се трети на президентските избори в Турция Синан Оган обяви, че подкрепя действащия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган за втория тур на вота на 28 май.

Оган, който говори пред турски медии, призова поддръжниците си да гласуват за Ердоган.

За втория тур на изборите обявявам, че ще подкрепя кандидата на Републиканския алианс за президент Реджеп Тайип Ердоган, каза Оган, цитиран от държавната телевизия ТРТ.

Синан Оган бе кандидат за президент, но отпадна от президентската надпревара с 5,17% подкрепа на гласуването на първия тур на изборите на 14 май.

Един от функционерите на Алианса АТА (от който е Оган) Ведждет Йоз пък призовава поддръжниците си да гласуват за кандидата за президент на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу.

Действащият турски президент Ердоган получи 49,24% от гласовете на първия тур на изборите, а кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу - 45,07%, съобщи Висшата избирателна комисия на Турция. За победа на първи тур кандидатът трябваше да спечели 50% плюс един глас.

Синан Оган обяви, че подкрепя Ердоган, след като в петък се срещна с турския лидер в Истанбул. След едночасовата среща не бе направено никакво изявление.

На първия тур на изборите на 14 май Оган успя да привлече гласове от хора, които не одобряват политиката на Ердоган, но не искат да подкрепят Кълъчдароглу.

Анализатори твърдят, че въпреки подкрепата на Оган не е сигурно, че всички негови поддръжници ще гласуват за Ердоган. Някои от тях вероятно ще се пренасочат към Кълъчдароглу, а други може да предпочетат да не гласуват на втория тур на изборите.

Към несигурността се прибавя и фактът, че антимигрантската партия, която подкрепи алианса на Оган, все още не е обявила кой от двамата претенденти ще подкрепи.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган и нейните съюзници запазиха мнозинство в 600-местния парламент. Това увеличава шансовете на Ердоган за преизбиране, тъй като избирателите вероятно ще гласуват за него, за да избегнат разцепление на правителството, смятат анализатори.

Миналата седмица Оган изброи условията за получаване на подкрепата му. Сред тях бе заемането на твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и график за експулсирането на милионите бежанци в страната, включително близо 3,7 млн. сирийци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай