Опит да скарат Путин с Ердоган

Опит да скарат Путин с Ердоган | StandartNews.com

Американски сайт твърди, че стопанинът на Кремъл нарекъл турския си колега "малък диктатор"

Диктаторът Ердоган щял да отиде в ада, ако не прекрати подкрепата си за "Ислямска държава", а Русия щяла да скъса дипломатически отношения с Турция. Тези думи и намерения приписа на руския президент американският сайт Veteranstoday. Дописката, очевидно плод на нечие въображение, твърди, че Путин привикал турския посланик в Москва и през него поставил ултиматум на Ердоган да престане да нарушава суверенитета на Сирия. "Кажи на диктатора Ердоган, че ще отиде в ада, ако не спре добре установената подкрепа за ИД", казал руският президент на турския посланик Умит Ярдъм.

"Не ми остава нищо друго, освен да превърна Сирия в един огромен Сталинград за Ердоган и неговите саудитски съюзници, които са по-злобни дори от Хитлер", казал още Путин. "Вашият малък диктатор е лицемер, атакувайки Египет, докато в същото време се опитва да свали избраното правителство в Сирия", заявил още той. Според електронното издание това бил отговорът на руския президент на изказването преди няколко дни на Ердоган, че научил от него, че Москва вече няма да подкрепя Дамаск и сирийския президент Башар ал Асад във войната с Ал Кайда, ИД и техните западни крила.

От Кремъл опровергаха информацията на сайта, съобщавайки, че Путин не се е срещал с турския посланик в Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, цитиран от РИА Новости, че информацията не отговаря на истината.
Що се отнася до Турция и обвиненията, че тайно подкрепя ИД - твърдение, което Анкара яростно отрича, вчера бе съобщено, че САЩ са нанесли първия си удар по цел в северните райони на Сирия, излитайки от военновъздушна база в Турция. Операцията е извършена от дрон, излетял от военновъздушната база в Инджирлик в Южна Турция. Не се съобщава каква е била целта - на ИД или на Ал Кайда. Допреди споразумението между Турция и САЩ за използването на базата, американците пускаха от Инджирлик разузнавателни дронове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай