Опашки се извиха пред гръцките фериботи

Контролът на изискваните документи за здравния статус стана по-строг, след като беше поет от бреговата охрана

Опашки се извиха пред гръцките фериботи | StandartNews.com

Опашки от пътници, които заминават за лятната си отпуска, се образуват от сутринта на пристанището Пирея край гръцката столица Атина, защото контролът на изискваните документи за здравния статус стана по-строг, след като беше поет от бреговата охрана, съобщава телевизия Скай, цитирана от БТА.

Повечето пътници заявяват пред телевизията, че са ваксинирани срещу КОВИД-19 и имат необходимия сертификат за ваксинация или за прекарване на заболяването. Има обаче и такива, които пътуват за островите с PCR или бърз тест.

Служителите на бреговата охрана следят пътниците да се явяват в пристанищата час и половина преди отплаването на корабите и да имат със себе си всички необходими документи с цел избягване на забавяния при качването на фериботите.

От друга страна пътниците, които се връщат от островите към континентална Гърция, могат да се качат на ферибота и с представянето на резултата от самостоятелно извършен и надлежно регистриран бърз тест за коронавирус (self test), направен до 24 часа преди пътуването.

Броят на заразените с коронавирус в Гърция нараства през последните седмици, което принуждава правителството да въведе задължителна ваксинация на здравните работници и персонала на домовете за възрастни хора и да въведе нови ограничения в цялата страна, включително да допуска само ваксинирани клиенти на закрито в ресторанти и клубове.

На 18 юли гръцките здравни власти съобщиха за нови 1558 случая на заразяване и 10 смъртни случая, свързани с КОВИД-19. В събота новите случаи бяха 2562, а смъртните случаи - седем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай