ООН: Всяка минута по две семейства стават бежанци

ВКБООН стартира кампания за Световния ден на бежанеца

ООН: Всяка минута по две семейства стават бежанци | StandartNews.com

София. Изчислено е, че две семейства напускат домовете си поради насилие или гонение, всяка минута. Скорошни конфликти са накарали голям брой семейства да оставят всичко. Тези данни предоставиха от Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН).

Седмица преди световния ден на бежанеца (20 Юни), ВКБООН стартира кампания, която цели да покаже последиците от войни върху семействата. Кампанията „1 семейство", която е съставена от бежански истории от България и света, има уникален призив за действие.

На фона на разрушителни, съвпадащи по време, извънредни бежански кризи в Сирия, Мали, Южен Судан и Демократична република Конго, кампанията „1 семейство" припомня, че жертвите на военни конфликти са майки, бащи, синове и дъщери – семейства.

Тази кампания показва как войните могат да променят бъдещето на едно семейство в продължение на само една минута. Но тя също цели да представи как може да бъде осигурена помощ на бежанските семейства и намирането на надежда дори и в тези трудни времена.

„Когато семейства бягат, за да спасят живота си, те понякога остават разделени," казва Роланд Франсоа-Вейл, представител на ВКБООН за България. „Веднъж след като са намерили закрила в страната на убежище, бежанците искат веднага да се съберат със семействата си."

„Да видиш сълзите от щастие на лицата на тези, които най-накрая са успели да се съберат с любимите си хора, като са си мислили, че те са в неизвестност или мъртви, това е най-прекрасният момент, на който човек може да присъства," допълва главата на Агенцията за бежанците на ООН в София.

ВКБООН възложи на известния фотограф, Браян Сокол, да състави единствен по рода си проект наречен „Най-важното нещо." Чрез думи и снимки проектът разкрива сърцераздирателните решения, които бежанските семейства трябва да вземат, когато са принудени да напуснат домовете си. Изображенията стартират мъчително пътуване, показващо какви вещи семействата взимат със себе си и как се борят за оцеляване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай