ООН начерта 17 цели до 2030 г.

ООН начерта 17 цели до 2030 г. | StandartNews.com

Страните членки на ООН приеха дневния ред в областта на глобалното развитие за следващите 15 г. Те обещаха да изкоренят изцяло крайната бедност и глада, да се борят със социалното неравенство и промените в климата, както и да осигурят всеобщ достъп до образование.

45-страничният документ, в който са описани 17-те цели за устойчиво развитие бе приет с консенсус на срещата на най-високо равнище в централата на световната организация в Ню Йорк с участието на над 150 държани и правителствени ръководители. Работата по изготвянето на документа, който заменя поставените през 2000 г. цели на хилядолетието, продължи около 3 г.

Новите цели предвиждат изкореняването на крайната бедност във всичките й форми, ликвидирането на глада и помощ за устойчивото развитие на селското стопанство, поощряване на здравословния начин на живот и съдействието за благополучието на всички хора, осигуряването на всеобщо и качествено образование. Страните поемат задължението да постигнат и равенство между половете, да осигурят наличието и рационалната употреба на водните ресурси, всеобщ достъп до екологично чиста енергетика и др. Реализацията на целите за устойчиво развитие ще изисква до 4,5 трилиона долара годишно.

За постигането на целите ще трябва да бъдат изпълнени общо 169 производни задачи в областта на социалноикономическото развитие. Напредъкът по изпълнението на плана ще се обсъжда четири пъти годишно на форум на високо равнище под егидата на Общото събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай