ООН: 3.7 млн. се нуждаят от храна в Южен Судан

ООН: 3.7 млн. се нуждаят от храна в Южен Судан | StandartNews.com

Лондон. ООН заяви, че смята, че 3.7 милиона души са в остра нужда от храна в Южен Судан, в резултат на гражданския конфликт в региона.

Хуманитарният координатор на ООН в Южен Судан Тоби Ланцер заяви пред Би Би Си, че са необходими $1,3 млрд.,  за да се справят с кризата.

Насилието избухна в Южен Судан на 15 декември, като началото даде неразбирателство между съперничещи си фракции в армията.

До момента са загинали хиляди хора, а над 860 000 са били принудени да напуснат домовете си.

Ланцер обяснява, че кризата има много сериозен ефект върху икономиката на страната. "До голяма степен защото пазарите са били блокирани, хората живеят под изключителен натиск и не могат да се придвижват, както нормално биха направили", обяснява той. Според него никой в средата на декември не би могъл да предвиди мащаба на кризата, пред която са изправени сега.

"Сега правим всичко по силите си, за да избегнем катастрофа", казва Ланцер. Той допълва, че броят на хората, които спешно се нуждаят от храна, са около една трета от населението на Южен Судан. В град Малакал няколко цивилни граждани са нападнали склад, където е имало хуманитарна помощ, и "са се почерпили".

"По-голямата част от погромите са направени от хора, които са били толкова отчаяни, че просто не са могли да чакат повече."

От всички 863 000, които са били принудени да напуснат домовете си, 740 000 са все още в Южен Судан, а останалите са емигрирали в съседните държави.

Миналата седмица беше договорено прекратяване на огъня между двете враждуващи страни, а следващата серия мирни преговори трябва да започне на 7 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай