ООН: 1 млн. напуснали домовете си заради конфликта в Южен Судан

ООН: 1 млн. напуснали домовете си заради конфликта в Южен Судан | StandartNews.com

Джуба. Повече от един милион души в Южен Судан са били принудени да напуснат домовете си в продължилия повече от три месеца конфликт, като условията на ситуацията продължават да се влошават, предупреждава ООН.

"През 100-те дни от началото на конфликта в Южен Судан над един милион души са избягали от домовете си", заяви Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) в свой доклад.

Повече от 800 хиляди са разселени из самия Южен Судан, а почти 255 000 са избягали като бежанци в съседните страни Етиопия, Кения, Уганда и Судан, се казва в доклада.

Насилието избухна в Южен Судан на 15 декември между силите, лоялни на президента Салва Киир, и бойци, свързани с бившия вицепрезидент Риек Мачар.

Примирието от януари между правителството и бунтовниците не се спазва и конфликтът продължава.

"Борбата между правителството и опозиционните сили продължава, особено на конкретни места, където градовете и селските райони са били опустошени от насилието", допълва доклада OCHA.

Конфликтът е предизвикао "сериозно влошаване на положението с прехраната" и 3.7 милиона души са изложени на висок риск, гласи още докладът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай