ООН алармира, предстои ли голям срив

За какво предупредиха на срещата на върха на АСЕАН

ООН алармира, предстои ли голям срив | StandartNews.com

На срещата на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Джакарта генералният секретар на ООН Антонио Гутериш алармира за опасността от фрагментация и „голям срив“ на световните икономически и финансови системи.

В широкообхватна реч, която засегна геополитическото напрежение, многостранното финансиране на развитието и изменението на климата, Гутериш призова световните лидери да намерят мирни и приобщаващи решения на предизвикателствата, пред които е изправен светът, предаде БГНЕС.

„Има реална опасност от фрагментация – голям срив на световните икономически и финансови системи, с различни стратегии в технологиите и изкуствения интелект и противоречиви рамки за сигурност“, каза генералният секретар на ООН.

Той призова за механизъм за предоставяне на облекчение на затъналите в дългове развиващи се икономики, който да включва спиране на плащания, по-дълги срокове на заема и по-ниски лихви.

В реч на срещата на върха на АСЕАН, на която присъстваха представители на Съединените щати, Китай, Япония и други страни, Гутериш също изрази подкрепа за пренасочване на допълнителни 100 милиарда щатски долара от специалните права на тираж на Международния валутен фонд чрез многостранни банки за развитие за увеличаване на ликвидността и подкрепата нуждите на развиващите се икономики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай