Омразата обединява

Омразата обединява | StandartNews.com

Дойче Веле

Германия, Гърция, Унгария, Чехия: неонацистите си сътрудничат все по-често и на международно ниво. Германци дори заминават в чужбина само за да участват в престъпления. Това явление вече придобива застрашителни размери. Гръцките власти сякаш се пробудиха. Изведнъж решиха да действат по-твърдо срещу десните екстремисти. Така например през последните дни в различни гръцки градове бяха задържани сподвижници на крайно дясната партия "Златна зора", които притежават оръжие. Убиецът на левия активист и музикант Павлос Фисас, който бе пребит и наръган многократно с нож миналата седмица близо до Атина, призна пред полицията, че е привърженик именно на тази партия. Крайно дясната "Златна зора" има съмишленици в цяла Европа. През 2004 г. партията образува заедно с други крайно десни организации като "Националдемократическата партия на Германия" (НПД) и "Фалангата" в Испания т.нар. Европейски национален фронт. "Най-късно от средата на 90-те години неонацистите в редица страни започнаха да се координират на международно ниво", казва берлинският политолог и експерт по проблемите на десния екстремизъм Хайо Функе.

Андреас Шпайт, автор на книгата за десния екстремизъм "Европейската радикална десница", наблюдава същите тенденции, и то на три различни нива - като субкултурна среда, като нацистки групировки с изявена склонност към насилие и като политическо представителство. Той дава за пример дясно ориентираните рок банди, в чиито текстове се призовава към насилие спрямо чужденците и които обикалят цяла Европа, за да събират симпатизанти. Компактдискове с песни, които са забранени в Германия, се записват в чужбина, а после се внасят безпрепятствено във Федералната република през отворените граници. Това е само един от малкото примери за сътрудничество между неонацистите от различни страни. "Неонацистите от различните страни не си пречат, а имат обща цел. Тя гласи: бялата раса да играе водеща роля в световен мащаб. Ако чужденците си остават по родните места, неонацистите не ги закачат. Идеологически това се нарича "етноплурализъм", обяснява Шпайт.

Експертите са също така убедени, че международно действащи радикални групировки като "Combat 18", "Blood and Honour" или "Ku-Klux-Klan" биха оказали помощ дори на издирвани криминални престъпници, за да се укрият в чужбина. "През последните години подобни групировки усилиха влиянието си, защото службите за сигурност го позволиха", смята политологът Хайо Функе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай