Олаф Шолц: Разширяването на НАТО на изток не е на дневен ред

Русия ще трябва да плати "висока цена", ако нападне Украйна, каза германският канцлер

Олаф Шолц: Разширяването на НАТО на изток не е на дневен ред | StandartNews.com

Германският канцлер Олаф Шолц увери, че раширяването на НАТО на изток "не е на дневен ред". Той обаче изрази несъгласие с това Русия да определя присъединяването на която и да било страна към Алианса, съобщава ДПА.

"Включването на повече държави от Източна Европа към НАТО изобщо не стои на дневен ред. Какъв е смисълът от изискването на Русия? Няма как да има такива гаранции", категоричен бе той.

Сигурността и сътрудничеството в Европа могат да съществуват единствено ако не съществува понятието "зони на влияние", в които страните да не могат да решават самостоятелно собственото си развитие, подчерта Шолц.

По отношение на напрежението около Украйна той призна, че ситуацията е "много тежка" и не може да се подмине фактът, че Русия е струпала 100 000 войници и голям брой оръжия по протежение на границата си с Украйна.

Фактът, че не поставят под въпрос (руснаците - бел.ред.) границите, е едно от постиженията на политиката на разширяване и спогодбите отпреди 1990 г., както и териториториалната цялост на страните, отбеляза Шолц и поясни: "Това означава, че не преместваме националните граници насила само защото в стари книги се посочва, че границите са различни. Превес имат законът и правилата, не военната мощ".

Германският канцлер отново подчерта, че Русия ще трябва да плати "висока цена", ако нападне Украйна.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай