Понеделник,

Ограничението на скоростта в Париж пада до 30 км/ч

От: Мартина Суботинова -
168
Ограничението на скоростта в Париж пада до 30 км/ч
A
A
A

По-малко шум и по-малко смъртни случаи - мнозинство от гражданите на Париж са за въвеждане на ограничена скорост до 30 км/час. От днес мярката влиза в сила на повечето места в столицата. Съпротивата обаче е яростна, пише DW.

Още на влизане в Париж се виждат пътни знаци, които указват, че максимално допустимата скорост е ограничена до 30 км/час. Градските власти твърдят, че близо 60% от жителите на града са подкрепили подобна мярка.

Сблъсъкът на пешеходец с автомобил, който се движи със скорост от 50 км/час, създава 80%-ов риск за живота на човека.  При скорост от 30 км/час рискът спада до 10%.

Въвеждането на ограничена скорост в Париж е мярка, с която кметицата от Социалистическата партия Ан Идалго се бори за гласовете на "Зелените". Ако тя се кандидатира на президентските избори през 2022 година, тези гласове ще са ѝ необходими.

Бившата министърка на околната среда Делфин Бато вече е на нейна страна.

"Ограничението от 30 км/час е мярка срещу шума. Уличният шум е голям проблем за здравето на хората", казва тя. Градските власти твърдят, че ограничената скорост намалява шума от уличното движение с три децибела, което жителите щели да почувстват като намаление с 50%.

"Грешка!", отвръщат от френското сдружение "40 милиона шофьори". Неговият председател Пиер Шасеро казва, че мярката е "гротескна и глупава, тъй като настройва гражданите едни срещу други". Противниците на мярката имат и друг аргумент.

Общественият Институт за екологични изследвания Cerema съобщи следното: Количеството на въглеродния диоксид, което се отделя при пътуване с 30 км/час е с близо 20% по-високо от това, когато автомобилите се движат с 50 км/час.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички