Огнище на морбили в Германия погуби дете на 1.5 г.

Огнище на морбили в Германия погуби дете на 1.5 г. | StandartNews.com

Дете на година и половина почина от морбили в Берлин, съобщи АП, цитирайки служители на болницата. Детето не е било имунизирано срещу опасната шарка.

За да се постигне групов имунитет и заразата да не може да се разпространи, трябва да са ваксинирани поне 90% от населението, казват имунолозите. В Германия хората над 45 години рядко са имунизирани срещу морбили, а много от децата са получили само една доза от ваксината, а за да е ефективна тя, трябва да са получени две. 

Нивата на колективен имунитет спадат и поради нашумялата напоследък мода да се отказват ваксини. Тя се базира на отдавна отречено твърдение на компрометиран учен, според което ваксината против морбили, паротит и рубеола е причина за аутизъм. Липсват обаче доказателства за това и все още не е ясно какво причинява нарушенията от аутистичния спектър. 

От октомври досега в Германия с морбили са заразени над 570 души. Здравните специалисти смятат, че заразата е тръгнала от дете бежанче от Босна. 

В развитите страни болестта рядко е смъртоносна, но до 10% от заболелите деца в развиващите се страни умират, най-вече тези на възраст до 5 години, които често получават усложнения.

Аутопсията на починалото в Берлин дете е показала, че то е имало и съпътстващо заболяване, което обаче е нямало да го убие, ако не се беше заразило с морбили. 

Здравният министър Херман Грьое призова за засилване на усилията за ваксиниране на всички деца. В Германия в момента ваксината е препоръчителна, но може да я направят и задължителна, каза министърът. 

В същото време продължава развитието на огнищата на морбили в САЩ, които тръгнаха от Дисниленд в Калифорния и детска градина в Илиноис. Два от случаите в Берлин са свързани с американските. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай