Огнена стихия на 5 км от Чернобил (ОБЗОР)

Огнена стихия на 5 км от Чернобил (ОБЗОР) | StandartNews.com

Властите подозират умишлен палеж, няма повишаване на радиацията

Голям горски пожар избухна във вторник следобед близо до атомната електроцентрала "Чернобил" в Украйна, станала през 1986 г. сцена на най-тежката в човешката история ядрена катастрофа. Пожарът бързо обхвана 400 хектара гори, като ситуацията се изостри поради силния вятър, разпалващ пламъците. 300 пожарникари с 35 единици специална техника, три самолета и един хеликоптер се бориха часове с огнената стихия, за да й попречат да достигне до авариралия преди 29 години 4-и реактор на злополучната АЕЦ, която сега е погребана под железобетонен саркофаг. Украинските власти планират през 2016 г. да укрепят допълнително защитата на избухналия реактор. Министерството на извънредните ситуации на Русия предложи помощ на Украйна за потушаването на пожара в района на АЕЦ "Чернобил", предаде РИА Новости.

Основната версия за пожара е умишлен палеж, заяви председателят на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Зоран Шкиряк, цитиран от Би Би Си. МВР на Украйна откри наказателно дело за унищожаване или нанасяне на щети на обекти от растителния свят на Украйна.

Огънят бе овладян и потушен на 5 километра от централата, около която е създадена защитна зона заради остатъци от радиацията в околността. През февруари международни експерти предупредиха, че в гората край Чернобил все още има голямо количество опасни изотопи, които могат да се разпространят при горски пожари. Около централата е установена 30-километрова забранена зона, която остава заразена с радиоактивни частици.

Властите в Киев съобщиха днес по обяд, че пожарът не е довел до увеличаване на радиоактивния фон в района, въпреки че се е разразил в гориста местност, част от която все още е замърсена с ядрени отпадъци. Украинският премиер Арсений Яценюк посочи, че този пожар е най-големият в Украйна от 1992 г. насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай