Огнен ад в нощен клуб (ОБЗОР)

Огнен ад в нощен клуб (ОБЗОР) | StandartNews.com

27 загинаха и 184 ранени при пиротехническо шоу на хеви метъл банда

Най-малко 27 души загинаха, а 184 бяха ранени при пожар и последвала го експлозия в нощен клуб в румънската столица Букурещ. Това е най-смъртоносната трагедия в страната в мирно време, отбелязва АП.

Инцидентът станал около 23 ч. в петък по време на концерт на хеви метъл бандата Goodbye To Gravity в клуб "Колектив" (бивша сграда за обувки), който се намира в центъра на града. По време на инцидента в него е имало около 400 души, предимно младежи, сред които и чужденци. Сред ранените са двама испанци, италианец и германец, съобщи Франс прес, като се позовава на румънските власти. Очаква се броят на жертвите да расте, защото голяма част от пострадалите са в много тежко състояние със сериозни изгаряния - до 70-80%, съобщиха от общинската болница, в която са настанени повечето ранени.

Според разказите на очевидци пожарът бил причинен от пиротехническо шоу в сутерена на клуба, след което се чула и мощна експлозия. Пламъците много бързо обхванали цялото заведение, след което таванът паднал, затрупвайки много хора. "За пет секунди всичко беше в огън. В следващите три секунди всички се втурнахме към единствената врата, която имаше", разказа жена, успяла да се измъкне с по-леки наранявания. Кадри на местна телевизия показаха полицаи и парамедици, които се опитват да съживят млади хора, лежащи на тротоарите пред клуба. На място пристигнали над 60 линейки.

По-голямата част от 27-те жертви още не са разпознати, съобщи АП, като се позова на високопоставен представител на румънското вътрешно министерство. Според директора на отдела за извънредни ситуации във ведомството Раед Арафат 17 от загиналите не са идентифицирани.

Вицепремиерът Габриел Опря потвърди смъртта на 26 души, които са загинали на място, и на още един, починал на път за болницата. Той обяви, че е образувано наказателно производство за разследване причините за инцидента, а здравният министър отправи апел за кръводарители.

"Имаме данни, че са били пренебрегнати правилата за безопасност", заяви днес румънският президент Клаус Йоханис, който заради инцидента прекъсна визитата си в Мексико. Той изрази надежда, че властите ще работят по случая бързо и прецизно.

Днес румънското правителство се събра на извънредно заседание и обяви тридневен национален траур във връзка с трагедията.

Някои от най-смъртоносните инциденти в нощни клубове са започнали с фойерверки, припомня Ройтерс. В южния бразилски колеж в град Санта Мария през 2013 г. един от музикантите запали факла, от която тръгна пожар, погубил 241 души. Фойерверки бяха причината за инцидента и в Перм, Русия, при който загинаха 156 души през 2009 г., както и в Буенос Айрес през 2004 г., където жертвите бяха 194.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай