Огън по Славянск с гаубици и ракети

Огън по Славянск с гаубици и ракети | StandartNews.com

Петима мирни жители, сред които малко момиче, убити от украинските сили

Обстрелът на окупирания от опълченците град Славянск в Северна Донецка област се засили в неделя. Украинските военни удрят по заводи и в центъра на града, използват артилерия и миномети. Канонадата се чува на десетки километри, съобщават руските медии.

От градския съвет заявиха пред РИА Новости, че за последните 24 часа в града са загинали петима мирни жители и няколко опълченци. Сред жертвите е малко момиче, която била разкъсана от снаряд, попаднал в къща от XIX век. Друг разрушил купола на църква, пострадал е и главният газопровод на града.

"В момента под обстрел е центърът на града. Снаряд се взриви до сградата на градския съвет", заяви пред ИТАР-ТАСС Стела Хорошева, прессекретар на "народния кмет" Вячеслав Порошенко. Тя добави, че мобилната връзка в града работи слабо, има сериозни проблеми с питейната вода за жителите. Повреденият от обстрела водопровод не е възстановен и с вода разполагат само онези жители, които имат кладенци или евентуално са се запасили. В града е прекратено доставянето на хранителни продукти, не работят бензиностанциите, банките и банкоматите. В резултат на обстрела е избухнал пожар в цех за бои на завод "Бетонмаш". Два снаряда са попаднали в сградата на Научноизследователския институт по техника на високи напрежения и в автомивка.

Анонимен опълченец казва пред същата агенция, че сред населението има много жертви, десетки са ранени. Негови съратници твърдят, че заради обстрела от системата за залпов огън "Град" в нощта срещу неделя сградите на жп гарата и на градския съвет са останали без ток. Военните се целят и в електростанциите, няколко завода са спрели работа. Стрелбата се води с непълни заряди, чиято цел е да наплашат опълченците и да ги държат в постоянно напрежение и паника.

С помощта на неправителствена организация за последното денонощие от Славянск бяха евакуирани над 120 деца.
Според агенция Интерфакс в района на селцето Артьом след обстрел се е запалила бензиностанция. Има ранени. В град Артьомовск пък опълченците успели да отбият атаката на Националната гвардия. По първоначални данни има трима убити и няколко ранени. Не се споменава обаче чия страна е дала жертвите.

Порошенко стана дядо на клетвата

В деня на встъпването си в длъжност като президент на Украйна Петро Порошенко стана дядо, предаде ИТАР-ТАСС. От обкръжението на държавния глава бе съобщено, че на президента на Украйна се е родил внук.

Бебето се е появило в семейството на сина му Алексей Порошенко. С встъпването в длъжност на Порошенко Украйна вече има модерна и елегантна първа дама, която беше неотлъчно до половинката си по време на предизборната му кампания, отбелязва АФП. 52-годишната кардиоложка Марина Порошенко има 30-годишен брак с Петро Порошенко. Двойката има четири деца. Марина се отказва от кариерата си, за да се посвети на отглеждането на децата им.

Москва настоява за спиране на огъня

Отношението на Москва към новия президент на Украйна Петро Порошенко зависи от това какви действия ще предприеме той за прекратяването на кръвопролитията в източната част на страната. Това заяви секретарят на Съвета за сигурноста на Русия Николай Патрушев. "Първото нещо, което бихме искали, е да се спрат кръвопролитията и тези действия, в които се използва армията в пълен обем, да бъдат прекратени. Порошенко също така трябва да спре изтребването на своя народ", каза Патрушев.

ООН: Над 10 000 бежанци за последните 3 месеца

Повече от десет хиляди украинци за последните три месеца са напуснали домовете си заради сблъсъците в Източна Украйна, предаде РИА Новости, позовавайки се на заявление на Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR). "Хората напускат Донецка и Луганска област в източните части на страната, за да се спасят от боевете", съобщава международната организация. Само преди няколко дни Световната организация обяви, че Украйна не е изправена пред хуманитарна криза въпреки сраженията между правителствените сили и проруските опълченци. В същото време руският премиер Дмитрий Медведев нарече лъжа изявленията на Киев, че в Украйна няма хуманитарна криза, нито бежански поток към Русия. Близо 4 хиляди жители на Украйна са поискали от Русия статут на бежанци, съобщи Медведев на заседание на правителството. "Това е безпрецедентна ситуация", допълни той.

Нова среща за газа в Брюксел

Нова тристранна среща на представители на Европейската комисия, Украйна и Русия за газа ще се състои в понеделник в Брюксел, съобщи говорител на руското министерство на енергетиката. На срещата ще бъде обсъдена цената на газа за Украйна, като се очаква до вторник украинската страна да реши всички въпроси, свързани с натрупания дълг. Предишният кръг на преговорите бе на 2 юни в Брюксел. В него участваха европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан. Страните се разбраха да не бъде сезиран Стокхолмският арбитражен съд и да не се прекъсват газовите доставки до следващия кръг преговори. Йотингер отбеляза, че ЕК е предложила план за изплащане на газовите доставки за Украйна от април тази година до юни 2015 г. при условие да се постигне споразумение за цената на газа. Той уточни, че предложенията на ЕК не се отнасят за дълговете от ноември и декември миналата година, а след плащането на 786,366 млн. долара от Нафтогаз е приключен въпросът за плащането на доставките от януари до края на март. В отговор на журналистически въпрос за възможната цена на руския газ за Украйна Йотингер посочи, че това е въпрос на споразумение между компаниите и че тя ще бъде над 268,5 долара, но по-малко от 485 долара.

Прекръстват Волгоград на Сталинград

Руският град Волгоград може скоро отново да бъде наречен Сталинград, пише германският в. "Хамбургер Абендблат". Президентът Владимир Путин реагира позитивно на предложението градът да бъде наречен със старото си име. Същевременно той подчерта, че решението за това трябва да бъде взето на референдум от гражданите. Според информация от руски военни ветерани вицепремиерът Дмитрий Рогозин също е подкрепил идеята. Целта на преименуването била да се отдаде чест на жителите на града, а "не да се почете Сталин", написал Рогозин в Twitter.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай