Официално: Вадят Шуми от комата

Официално: Вадят Шуми от комата | StandartNews.com

Гренобъл. Мениджърът на Михаел Шумахер Сабине Кем потвърди информацията на френския вестник "Екип" от сряда, че лекарите се опитват да събудят легендата от комата. Тя направи признанието в официално съобщение. "Информацията за събуждането на Михаел Шумахер бе крита заради споразумение между лекарите и семейството на германеца. Те искаха да излязат със съобщение чак след финализиране на процеса", обяви Ким. Тя за пореден път призова: "Моля всички журналисти и фенове за запазят личното пространство на семейство Шумахер, както и това на лекарите. Както виждате, има ли новини, ние ви ги съобщаваме", допълни Ким.

Информацията за събуждането на Шумахер бе потвърдена и от неврохирурга, грижещ се за него - професор Стефан Шабарде. "Надявам се всичко да мине гладко и без усложнение", каза лекарят.

7-кратният шампион от Формула 1 е в изкуствена кома, след като удари главата си при падане по време на ски във френския курорт Мерибел в края на миналата година. След това той претърпя две черепни операции.

Сутринта "Екип" разкри, че Шумахер дори е мигнал при мозъчните тестове, които са му правени, докато лекарите в болницата в Гренобъл го изваждали от изкуствената кома. Заради добрите му реакции медиците изразяват оптимизъм относно извеждането му от безсъзнание.

Един от водещите специалисти по мозъчни травми д-р Ганеш Бевикате заяви пред "Билд", че пътят на възстановяване ще бъде дълъг и несигурен.

"Ще е трудно за приятелите и семейството му. Някои мозъчни травми причиняват значително психично, когнитивно и психо-социално влияние върху пациентите и техните близки", каза Бевикате. Според него пълното извеждане на Шумахер от кома може да отнеме седмици, дори месеци. Той ще се нуждае от наблюдение и терапия, за да може да се оцени травмата на мозъка му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай