Официално: Финландия ще поиска членство в НАТО

Започва нова ера, заяви президентът

Официално: Финландия ще поиска членство в НАТО | StandartNews.com

Финландия реши да отправи молба за членство в НАТО. Това обявиха днес президентът и премиерката на северната страна. Решението е пряка последица от руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Държавният глава и правителствен съвет "решиха съвместно, че Финландия ще поиска да стане членка на НАТО", заяви финландският президент Саули Нинистьо.

„Това е исторически ден. Започва нова ера“, каза той на пресконференция.

Утре се очаква проектът за присъединяване да бъде разгледан от 200-членния финландския парламент, след което да последва гласуване, съобщи председателят на камарата. Подкрепа за членството на страната в алианса бе получена вчера от социалдемократическата партия на премиерката Сана Марин.

„Надяваме се парламентът да потвърди решението относно кандидатурата ни за НАТО в близките дни. Тя ще се базира на ясен мандат“, заяви Марин.

Вчера финландският президент информира по телефона руския си колега Владимир Путин, че Хелзинки скоро ще отправи молба за членство в НАТО, което предизвиква заплахи с наказателни мерки от страна на Москва. Путин посочи, че влизането в НАТО „би било грешка“, защото „няма никаква заплаха за сигурността на Финландия“, съобщи Кремъл.

Войната в Украйна предизвика във Финландия исторически скок на подкрепата за влизане в НАТО с цел по-добра защита от Русия, с която страната споделя 1300-километрова граница. Според последните анкети над три четвърти от финландците желаят членство в алианса – тройно повече, отколкото преди руската агресия в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай