ОБЗОР: Три деца, рожденик и бизнесмени сред жертвите в руския Ан-148

ОБЗОР: Три деца, рожденик и бизнесмени сред жертвите в руския Ан-148 | StandartNews.com

Руските власти публикуваха списък с имената на всички загинали в злополучния полета на самолета Ан-148. Повечето пътници за жители на Оренбургска област. Сред жертвите са три деца, най-малкото от които - на 5 годинки.

Надя Красова летяла за дома си в Орск заедно с майка си Оксана. На борда бил също така 12-годишният ученик Женя Ливанов и 17-годишният Иля Полетаев. Друг от пътниците - Иля Ставский пък загинал на 33-ия си рожден ден. В самолета пътувала и зъболекарката Людмила Ковчуга от Орск. "Беше много отзивчива. Малко такива хора моше да срещнеш по пътя си. Човек, който е готов във всяка минута да ти помогне, да протегне ръка. Цялото й семейство е такова", разказа пред местните медии Лариса Белова, приятелка на Людмила. В катастрофата загинала и годеницата на Сергй Илин - защитник от хокейния клуб "Адмирал" от град Владивосток. Дария Толмасова бе на 22 г. и наскоро хокеистът й предложил брак. На борда пътували и двама прочути бизнесмени от град Орск - съпрузите Виктор и Зоя Анохини.

Пилотът на злополучния самолет е Валерий Губанов, а вторият пилот - Сергей Гамборян. И двамата били много опитни. Сред загиналите стюардеси са Виктория Ковал и Анастасия Славинская, които поствали в социалните мрежи само няколко минути преди падането на самолета. Виктория имала стаж само година. Баща й разказа, че тя искала да следва в университет, но се отказала и се записала в училището за стюардеси във Волгоград. Семейството й се опитало да я разубеди, но тя казала, че винаги мечтаела да лети.

Властите на Азербайджан, Казахстан и Швейцария потвърдиха, че на самолета са пътували техни граждани, но не разкриха самоличността им. Според руски медии швейцарецът работил в Русия като сървис инженер за компания Burckhardt Compression, семейството му останало в родината. От фирмата отказаха коментар.

Мъж, който трябвало да лети в злополучния самолет, пък анулирал билета си предния ден. Максим Коломейцев смятал да пътува за Орск, за да си купи нова кола, но продавачът променил плановете си и това спасило живота му.

По 3 млн. рубли за семействата на загиналите

Руският вицепремиер Аркадий Дворкович съобщи, че на всяко семейство на загинал по време на катастрофата на самолета Ан-148 край Москва ще бъдат изплатени по над три милиона рубли (около 82 000 лв.). Ще се реши и въпрос за допълнителни мерки за поддръжка, предава РИА Новости. "Общите изплащания в момента за всяко от семействата ще бъде от повече от три милиона рубли. Освен това министерството на труда ще определи и каква допълнителна помощ ще бъде нужна във връзка с това, че в семействата има и непълнолетни", заяви Дворкович.

Три версии за инцидента - човешка грешка, техническа повреда и лошо време

Руските следователи са установили, че не е имало разрушения на борда на разбилия се в Подмосковието пътнически самолет Ан-148, взривът е станал при удара на машината в земята. Това съобщи вчера официалният представител на Следствения комитет Светлана Петренко. "Установено е, че в момента на падането си въздушният съд е бил цял, не е имало пожар. Взривът е станал след падането му на земята", каза Петренко, цитирана от ТАСС. Вчера обаче в интернет бе публикуван запис от охранителна камера на мястото на инцидента, показваща част от случилото се, предаде Ройтерс. На него се вижда нещо, което прилича на голяма огнена топка, прекосяваща небето.

Самолетът на "Саратовски авиолинии" изчезна от радарите на московското летище "Домодедово" две минути след излитането си за уралския град Орск. При инцидента в неделя следобед загинаха всички 71 души на борда, сред които шестчленен екипаж. По предварителни данни сред загиналите пътници са над 30 жители на Оренбургска област, където вчера бе ден на траур, 11 са жителите на Москва, трима са от Санкт Петербург и по един жител на Норилск и Владивосток. Трима чужденци също са сред загиналите – граждани на Азербайджан, Казахстан и Швейцария.

Продължава работата на мястото на инцидента – събирането на отломките от машината и доказателствени материали за разследването, както и на телата на загиналите, които са разпръснати върху 300 хил. кв. метра площ недалеч от Москва, каза Игор Кутровски, първи заместник началник на Националния център за кризисни ситуации на Министерството на извънредните ситуации. До вчера следобед бяха открити 715 части от тела и 430 отломки от самолета, съобщи за РИА Новости представител на оперативния щаб на Министерството на извънредните ситуации. По думите му са претърсени 25 от 30 хектара. Действията на местопроизшествието ще продължат поне още седмица, каза пък транспортният министър Максим Соколов. Над 900 души и повече от сто машини са работили на мястото през цялата нощ срещу понеделник. Издирването и събирането на отломките и телата на жертвите се затруднява от обилния снеговалеж.

Засега разследването работи по три основни версии – човешка грешка, техническа повреда и лошо време. При излитането на самолета температурата е била минус 5 градуса и валял сняг, но не е бил силен с ветрове. Само хипотезата за атентат не се разглежда. Неофициалните медии информации, появили се още в неделя, за недобра поддръжка на 7-годишната машина не са потвърдени досега от органите.

Открити са роднините на загиналите и им се оказва помощ. В Москва и Орск са подготвени хотели, които да приемат роднините, с които работят 29 психолози на Министерството на извънредните ситуации. Предстои и събирането на ДНК-проби от семействата на загиналите за идентифициране на телата.

Компанията ги праща в хангара

"Саратовски авиолинии" временно спряха експлоатацията на самолетите АН-148 след катастрофата в неделя, предаде РИА Новости, като цитира съобщение на компанията. Превозвачът има шест такива самолета във въздушния си парк. Разбилият се онзи ден бил купен от нея през февруари 2017 г. Компанията също така отбелязва, че е готова при първо поискване да предаде всички необходими документи на следствените органи, за да "разбере истинските причини за аварията на самолета".

Имал сертификат за летене до 1 юни

Сертификатът за летателна годност на катастрофиралия Ан-148 е бил до 1 юни 2018 година, съобщи зам.-транспортният прокурор на Саратовска област Станислав Прохоров, цитиран от ТАСС. Той уточни, че сертификатът бил издаден на 2 юни 2016 г. За последен път самолетът преминал техническа проверка в град Пенза, при което не е имало забележки за неговото състояние, подчерта зам.-прокурорът. Руският регулатор "Ространснадзор" започна извънредна проверка на "Саратовски авиолинии" след катастрофата, проверява също така и летището, от което тръгна фаталният полет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай