ОБЗОР: Киев си навлече гнева на "Десен сектор"

Украйна иска да забранява ултранационалистите, те потрошиха парламента

ОБЗОР: Киев си навлече гнева на "Десен сектор" | StandartNews.com

Киев си навлече гнева на ултранационалистите от "Десен сектор" след убийството на един от лидерите й. След нови сблъсъци пред парламента представители на властите демонстративно се разграничиха от организацията, която изигра голяма роля за свалянето на режима на президента Виктор Янукович.

Вътрешният министър Арсен Аваков, чиято оставка националистите искат, предложи "Десен сектор" да бъде забранена. Това съобщи руската агенция РИА Новости, като се позова на свой източник от партия "Баткившчина", излъчила и временния премиер на страната. Според него инициативата на Аваков била подкрепена от секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий. Лидерът на националистическата партия "Свобода" Олех Тяхнибок не заел ясна позиция.

Всичко започна с убийството по-рано тази седмица на един от лидерите на движението Александър Музичко, загинал от полицейски куршум при опит за арест. Според "Десен сектор" Музичко, известен като Сашко Белия, бил преднамерено убит от полицията. От "Десен сектор" смятат, че това е политическо убийство и в четвъртък протестираха пред украинския парламент с искане за оставка на Аваков. Около 2000 нейни привърженици разбиха прозорци и блокираха входовете на парламента в Киев с автомобилни гуми и скандираха "Предател!" и "Съд!" по адрес на Аваков. До щурм на парламента не се стигна, след като им бе обещано създаването на следствена комисия, която да разследва убийството на Музичко. Депутатите пък успяха да избягат от сградата.

Първоначално и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов нарече провокация митинга на "Десен сектор". Той подчерта, че Върховната Рада е легитимен орган на властта и може да бъде сменена само чрез избор. По-късно Турчинов намекна, че обръщането на "Десен сектор" срещу новата власт може да е станало под влияние на Москва. Той посочи, че след като руснаците не са успели да подпалят огъня на сепаратизма в украинските региони, сега опитват да дестабилизират ситуацията в сърцето на Киев.

Предупредиха за възможна нова газова война

Украйна е предупредила Европейския съюз, че е възможно повторение на газовата война с Русия от януари 2009 г., когато заради спор за цената на газа Русия спря доставките през територията на бившата съветска република и почти две седмици редица европейски страни имаха сериозни проблеми с осигуряването на синьо гориво. Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан е предупредил за тази опасност европейския комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, предадоха руски медии в четвъртък, след като преди това стана ясно, че Украйна е поставила пред Русия въпроса за повишаване на таксите за транзита на руски газ през руска територия. И от своя страна очаква цената на синьото гориво от "Газпром" да се повиши със 79 на сто до 480 долара за 1000 куб. м заради отпадналите отстъпки в цената, получавани от присъствието на Черноморския флот в Крим и при авансово плащане.

Тимошенко връща Крим със силна армия

Украинската опозиционна лидерка Юлия Тимошенко, която в четвъртък обяви кандидатурата си за президент, се закани да върне Крим, като изгради силна армия, ако бъде избрана.

"Уверена съм, че мога да защитавам страната от агресия. Имам надежда за връщане на окупирания Крим", каза Тимошенко и обясни, че като някой израснал в източната част на страната може да изгради мост с рускоговорещото население там.

Междувременно украинската армия започна учения на Военновъздушните сили и системите за противовъздушна отбрана. В ученията участват органите на управление на ВВС, командни пунктове, подразделения на радиотехнически и зенитно-ракетни войски, подразделения на военната авиация, украински разузнавателни части, както и сили и средства за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски.

Властите в Киев пък извършиха проверки на над 500 бомбоубежища в столицата и обявиха, че работят върху система за ранно предупреждение на населението в случай на руски удар.

"Имаме 526 отбранителни инсталации в Киев. Днес градските власти работят, за да се убедят, че те са в подходящо техническо състояние, за да могат да осигурят защита на населението", посочи ръководителят на столичната администрация Володимир Бондаренко.

Путин нареди да им дадат танковете

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на руското министерство на отбраната да предаде на Украйна въоръжението и военната техника на дислоцираните в Крим части, които не са преминали на страната на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

На среща с висши офицери руският президент съобщи, че организираното извеждане на подразделенията на украинската армия, които изявяват желание да продължат службата си във Въоръжените сили на Украйна, е завършено.

"Завършено е подменянето на държавните символи на всички кораби и във всички подразделения, преминали на страната на Руската армия. Актове на осквернение, неуважително отношение към държавните символи на Украйна не са допуснати", отбеляза от своя страна министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Той се обърна към върховния главнокомандващ Руската армия за разрешение за пристъпване предаване на въоръжението и военна техника на Украйна и уточни, че става дума "и за корабния състав, и за авиацията". "Съгласен съм, изпълнявайте", заповяда Путин.

Янукович иска още референдуми

Сваленият украински президент Виктор Янукович призова за провеждането на референдуми в цялата страна. "Като президент, който е с вас в мислите и душата си, призовавам всеки здравомислещ гражданин на Украйна - не позволявайте на самозванците да ви използват! Настоявайте за провеждането на референдум за определяне на статута на всеки регион в състава на Украйна", се казва в негово обръщение към украинския народ, публикувано от ИТАР-ТАСС. По думите му само допитването до народа, а не планирани предсрочни президентски избори ще могат да стабилизират политическата ситуация и да запазят суверенитета и целостта на Украйна. Янукович също така призовава Партията на регионите да го изключи и свали от поста почетен председател, след като подобни призиви отправиха активисти на партията.

Унгария против санкции срещу Русия

Унгария е срещу налагането на икономически санкции на Русия заради намесата й в Украйна, заяви премиерът Виктор Орбан. "Икономическите санкции би било добре да ги избегнем, защото не е в интерес на Европа, а още по-малко на Унгария", обяви той. Страната разчита на Русия за около 80% от нуждите си от природен газ и наскоро подписа споразумение за 10 млрд. евро с Москва, което предвижда "Росатом" да разшири ядрената електроцентрала в Пакш, важен източник на енергия. Русия е и най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС, като износът й достигна 2,55 млрд. евро през 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай