ОБЗОР: Иран и САЩ заедно срещу джихада

ОБЗОР: Иран и САЩ заедно срещу джихада | StandartNews.com

Техеран изпрати три батальона, екстремистите превзеха още два града

Иран и САЩ може да се съюзят, за да помогнат на Ирак в битката срещу екстремистите от "Ислямска държава в Ирак и Левант", които от началото на седмицата превземат град след град в страната. Идеята се обсъжда сред ръководството на ислямската република, казал пред Ройтерс висш ирански служител.

Техеран е отворен за възможността да работи заедно със САЩ за оказване на подкрепа на Багдад, казал висшият служител, като добавил, че страната му "има силно влияние в Ирак, Сирия и много други страни". Иран щял да изпрати съветници и оръжие, но вероятно не и войски, за да помогне на своя съюзник - иракския премиер Нури ал Малики, да предотврати сериозната заплаха за регионалната стабилност.

Междувременно в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че три батальона от елитните специални сили на Иран "Ал Кудс" - част от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, са прехвърлени в Ирак, за да се бият срещу сунитската групировка. Един от батальоните вече е участвал в бойни действия рамо до рамо с иракски подразделения край Тикрит, довели до частичното освобождаване на града. Другите два са прехвърлени в района на Кербала и Наджаф - свещени градове за мюсюлманите шиити, за да ги бранят. В Ирак е пристигнал и командирът на "Ал Кудс" бригаден генерал Касем Сулеймани.

Американският президент Барак Обама пък заяви, че САЩ разглеждат всички възможни варианти за реакция в Ирак, включително за военни действия. Държавният департамент обаче уточни, че изпращането на сухопътни войски не е сред опциите.

Днес настъплението на екстремистите към столицата Багдад продължи и те бяха на по-малко от 100 км от града. Битката бе за град Баакуба, който е столица на съседната на Багдад провинция Диала. В четвъртък вечерта бунтовниците превзеха градовете Саадия и Джалаула, намиращи се на североизток от Баакуба. Войските на ИДИЛ напредват към Багдад по три оси - от провинция Анбар на запад, от провинция Салахедин на север и от Диала на изток. Ислямистите превземат градове и цели райони с изключителна жестокост, като оставят след себе си море от обезглавени жертви по пътищата, разказват очевидци. Голяма част от въоръжението им пък са американски оръжия и автомобили, изоставени от иракските сили при нашествието.

Въведоха шериат от средните векове

Джихадистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" са наложили строги шериатски закони на жителите на провинция Ниневия, дни след превземането на местната столица Мосул, съобщиха американски медии. В документ, разпространяващ се в публичното пространство, се казва, че жените трябва да излизат навън само при крайна необходимост. Забраняват се също така алкохолът, цигарите и наркотиците по време на публични събирания, притежанието на оръжия и носенето на знамена, ако не са на ислямската държава. Джихадистите искат също така да разрушат всички гробници и гробове.

Отвлякоха и 16 грузинци

Екстремистите, превзели няколко големи северни града и района в Ирак, отвлякоха 16 души от грузински произход. Това съобщи представител на ООН. Междувременно стана ясно, че Турция води директни преговори с джихадистите за освобождаването на 80 турски граждани, които бяха отвлечени. Сред задържаните турци има 49 души, които бяха отвлечени от турското консулство в Мосул, както и 31 шофьори на камиони. В Анкара се проведе правителствено заседание. По молба на Турция посланиците в НАТО също са провели извънредно заседание в Брюксел относно ситуацията в Ирак.

Петролът скочи с $2

Цените на петрола нараснаха с два долара до деветмесечен максимум заради тревогите, че войната с терористите в Ирак може да наруши световните доставки на гориво, съобщава Би Би Си.

Петролът сорт "Брент" поскъпна с 3% до 113,27 долара за барел, а американският суров петрол се покачи с 2% до 106,71 долара. Това са най-високите цени и за двата сорта от миналия септември насам.

Напрежението в Ирак се отрази и на фондовите борси по света. Акциите на американските и на азиатските пазари отчетоха спад при търговията в четвъртък и петък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай