ОБЗОР: Бой с камшици в Севастопол

Премиерът Яценюк заминава за САЩ, закле се да не отстъпи нито сантиметър земя на Русия

ОБЗОР: Бой с камшици в Севастопол | StandartNews.com

Нестихващото напрежение в Украйна вчера достигна нови опасни нива. Проруски и проукраински активисти се биха ожесточено с юмруци и камшици при честванията на годишнината от рождението на националния герой Тарас Шевченко, предаде Би Би Си. Сблъсъците започнаха, когато стотина мъже, въоръжени с палки и нагайки, някои - закачулени и с бронежилетки, нападнаха охраната на митинга. Нападателите потрошиха един автомобил и блокираха колите на службата за охрана на митинга, организиран според тях от "Десен сектор".

 

Според екип на Би Би Си, проруските участници в сблъсъка са раздавали "юмруци и удари с камшици" на противниците си. На място е имало и хвърляне на самоделни взривни устройства, изпочупили стъклата на намиращи се наоколо автомобили. Според журналистите от Би Би Си, сцената на ескалирало напрежение е била "изключително грозна". Някои от нападателите били руски казаци с камшици. Междувременно проруски протестиращи в източния град Луганск превзеха сградата на регионалната администрация, принуждавайки нейния ръководител да подаде оставка. В Донецк също имаше демонстрация в подкрепа на Москва, но нямаше информация за насилие. Вчера руски войници поеха контрола на украински граничен пост в западната част на Крим, съобщи по телефона за Ройтерс говорител на Гранични войски. Близо 30 души бяха блокирани в базата в Черноморское, която била превзета от руснаците без нито един изстрел в 6,00 часа сутринта.

 

Според говорителя Олех Слободян руските сили вече контролират 11 гранични поста в Крим. Силите на Кремъл затягат хватката си около Крим въпреки предупреждението на САЩ към Москва, че присъединяването на южния украински регион ще затвори вратата за дипломацията в напрегнатата конфронтация между Запада и Изтока, коментира Ройтерс. Въпреки това украинският министър на отбраната Игор Тенюх посочи, че не се планира придвижване на войски към Крим. В същото време обаче премиерът Арсений Яценюк отсече, че Украйна няма да отстъпи и сантиментър от своята територия на Русия. "Това е наша земя, няма да отстъпим и сантиметър от нея. Нека знаят това Русия и нейният президент", каза Яценюк на митинг. "Ще направим всичко, за да решим кризата (в Крим) с политически и дипломатически средства", увери той. В сряда Яценюк ще посети САЩ по покана на американския президент Барак Обама в знак на подкрепата му за новото управление на Украйна.

 

Киев врътна кранчето на Крим

 

Киев блокира всички сметки на Крим, след като републиката декларира, че иска да е част от Русия. За това съобщи проруският вицепремиер на автономията Рустам Темиргалиев. Той обаче каза пред Интерфакс, че независимо от това властите в Крим държат ситуацията под контрол. Откриваме сметки в руски банки, включително сметки в рубли, така че хората в никакъв случай няма да останат без пенсии и заплати, заяви той. Темиргалиев се оплака още, че украинската жп компания е блокирала продажбата на билети от Киев за Крим и поради тази причина местните власти преориентират пътническия поток към Кубан. В Симферопол също така заговориха за изграждането на руско-кримски газопровод. Зам.-председателят на комитета по промишлеността на Държавната Дума на Русия Павел Дорохин пък заяви, че Москва е готова да отдели близо 40 млрд. рубли, за да подкрепи промишлени предприятия в Крим, ако полуостровът се присъедини към Русия. Междувременно Украйна въведе режим на икономии, за да стабилизира икономиката. Правителството реши да ограничи заплатите на висшите чиновници, да намали броя на служебните автомобили и разходите за командировки. Украинският министър на енергетиката Юрий Продан пък изрази очакване "Газпром" да увеличи цената на руския газ за Украйна на 368,5 долара за 1000 кубически метра във второто тримесечие на годината.

 

"Росатом" отново пак доставя гориво

 

Руската държавна енергийна компания "Росатом" съобщи, че ще възобнови доставките на ядрено гориво за Европа през Украйна, след като Киев отмени забрана за превоз на такива материали при антиправителствените протести по-рано тази година, предаде Ройтерс. Забраната бе въведена на 28 януари от правителството на сваления президент Виктор Янукович. Сред ядрените централи, които са сключили договори с "Росатом" за доставки на ядрено гориво, е и българската АЕЦ "Козлодуй

 

Обама обеща защита на балтийците

 

Президентът Барак Обама обсъди задълбочаването на кризата с ръководителите на Франция, Великобритания, Италия и трите бивши съветски балтийски републики, които сега са членове на НАТО. Той е уверил Латвия, Литва и Естония, които имат руски етнически малцинства, че НАТО ще защити страните в случай на нужда.

 

Сара Пейлин иска ядрен удар

 

Бившата кандидатка за вицепрезидент на САЩ и бивша губернаторка на Аляска Сара Пейлин прикани американския президент Барак Обама да възприеме по-твърда стратегия спрямо руския си колега Владимир Путин, предаде АФП. На конференция Пейлин подчерта, че: "Единственото нещо, което може да спре един лош човек с ядрено оръжие е един мил човек ядрено оръжие".

 

Спира украинският "Форбс"

 

Украинската версия на авторитетното списание "Форбс" спира да излиза, след като американското издателство отне лиценза на местния издател UMH Group. Компанията е собственост на Сергей Курченко, едно от лицата по отношение на които редица западни държави са наложили визови и финансови санкции във връзка със събитията в Украйна.

 

САЩ: Ще подкрепим НАТО в Украйна

 

САЩ втвърдиха още повече тона спрямо Русия заради украинската криза. Предупрежденията дойдоха от държавния секретар Джон Кери, а председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси заяви, че американските войски са готови да подкрепят НАТО, ако кризата в Украйна ескалира. "Опитваме се да кажем на Русия да не ескалира още повече нещата в Източна Украйна и да създаде условия за някакво решение в Крим", заяви Демпси в интервю за Пи Би Ес. В същото време Джон Кери заяви, че военната ескалация в Крим и опити на Русия за анексиране на полуострова ще затворят вратата за дипломацията. Той говорил с руския си колега Сергей Лавров в събота вечер. "Той ясно заяви, че продължаване на военната ескалация и провокациите в Крим или където и да е другаде в Украйна, както и ходове за анексия на Крим от Русия, ще затворят пространството за дипломацията. Той призова за максимална сдържаност", заяви представител на Държавния департамент. В същото време генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен заявява пред "Билд", че Алиансът е на страната на Украйна и настоява Русия да изпълни международните си ангажименти. Очакваме Русия да изпълни международните си ангажименти, да изтегли войските си и да не се меси в други райони на Украйна, казва Расмусен.

 


Руският президент Владимир Путин вчера продължи да настоява, че случващото се в Крим е законно. В разговор с германската канцлерка Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън той посочил, че според него проруските власти в Крим са легитимни и действията на кримския парламент са в съответствие с международните закони. Меркел обаче заявила, че референдумът в Крим е незаконен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай