Обвиниха Илон Мъск в мъчения заради мозъчни чипове

"Нюралинк" бе основана за лекуване на мозък, депресия и други психични разстройства

Обвиниха Илон Мъск в мъчения заради мозъчни чипове | StandartNews.com

15 от общо 23 маймуни, на които Илон Мъск постави мозъчни чипове "Нюралинк" в рамките на експеримент, проведен между 2017 и 2020 г. в Калифорнийския университет в Дейвис, са починали "в изключителни мъки". Новината бе разпространена от Лекарския комитет за отговорна медицина (ЛКОМ) и вече бе оповестена в "Бизнес инсайдър" и "Ню Йорк пост".

Комитетът е група, застъпваща се за правата на животните. Неговите членове са прегледали над 700 страници документи, ветеринарни записки и доклади от аутопсии, извършени в университета, след като успяха да постигнат обнародването на документите чрез заявка за публичен достъп, съобщи американското издание "Консикуенс".

Фирмата "Нюралинк" бе основана през 2016 г. с цел "да помага на хората да се възстановят от травматични наранявания на мозъка и гръбначния мозък, да лекуват депресия и други психични разстройства" и изобщо да помага на хората да се свързват в интернет с различни възможности - от поточно предаване на музика до почти телепатична комуникация. "Нюралинк" често рекламира своите успехи, като например показа през 2020 година как поставя мозъчен чип в живо прасе, а през 2021 г. - макака Пейджър, също с вграден мозъчен чип, който играе тенис на маса, ползвайки само мислите си.

Проектът привлече голям интерес от известни личности като канадската певица Граймс и американския рапър Лил Узи Верт, а хората, страдащи от парализа, често отправят петиции към Мъск в социалните мрежи с молба да участват в изпитанията, като им поставят и на тях чипове. Мъск вече заяви, че се надява да започне изпитания върху хора през 2021 г., но тази цел беше отложена за 2022 г. ЛКОМ предполага, че причината за това е, че чиповете може би още не са готови.

"Почти всяка една маймуна, на която са били поставени чипове в мозъка, е страдала от сериозни и изтощителни последици за здравето", заяви Джеръми Бекъм, директор по защитата при научни изследвания към ЛКОМ. "Честно казано, те осакатяваха и убиваха животните", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай