Обвиниха петима чеченци за убийството на Политковская

Обвиниха петима чеченци за убийството на Политковская | StandartNews.com

Москва. Петима нови обвиняеми застават пред съда за убийството на известната журналистка и критичка на Кремъл Анна Политковская. Трима от обвиняемите за нейното убийство бяха оправдани през 2009 година, но присъдата бе отхвърлена от руския Върховен съд.

Обвинени са четирима души от едно и също чеченско семейство - Лом Али Гайтукаев и неговите трима племенници. Гайтукаев е обвиняван в организиране на убийството, а неговият племенник Рустам Махмудов е обвиняван за убийството на известната журналистка. Братята на Махмудов, Ибрахим и Джибраил, както и бившият полицаи Сергей Хаджикурбанов, са обвинени в съучастничество. Миналата година бившият полицай Дмитрий Павличенков бе осъден за предоставяне на оръжието, използвано за убийството. Той бе осъден на 11 години затвор. Разследващите органи все още не са разкрили детайли за поръчителя на убийството.

Политковская беше застреляна пред дома си в Москва - престъпление срещу журналист, което разтърси професионалната общност. Тя беше сред най-изтъкнатите разследващи журналисти в Русия, яростен критик на властта в Кремъл. Също така тя обвини руската армия и про-московските чеченски власти в нарушение на човешките права.

Днешното съдебно заседание бе предварително изслушване за решаване на съдебните процедури. То се проведе при закрити врати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай