Обрат! Това ли е следващият президент на Русия

Изборите са догодина

Обрат! Това ли е следващият президент на Русия | StandartNews.com

Бившият командир на сепаратистите в Донбас и военнопрестъпник Игор Гиркин обяви от затвора, че иска да се кандидатира за руски президент на изборите догодина и отправи нови критики срещу Владимир Путин, предаде АФП.

52-годишният Гиркин, по-известен с псевдонима си Игор Стрелков, беше задържан по обвинение в екстремизъм през юли за критики към ръководството на Русия. Гиркин беше арестуван след поредица от публикации, критикуващи Путин. Той е заплашен от до пет години затвор, ако бъде признат за виновен.

Президентските избори в Русия са насрочени за март 2024 г. Руските власти предприемат репресии не само срещу либералните критици, но и срещу фигури, настроени срещу Кремъл, дори ако подкрепят офанзивата на Москва в Украйна, с наближаването на изборите.

"Смятам се за по-компетентен във военните въпроси от действащия президент и със сигурност за по-компетентен от министъра на отбраната", каза Гиркин в изявление, обявявайки своята кандидатура.

Гиркин е горещ поддръжник на кампанията на Русия в Украйна, но критикува руското военно ръководство. Той каза, че Путин е "твърде мил".

Руският лидер е бил воден за носа не само от своите уважавани западни и киевски партньори, но и от ръководителите на нашите служби за сигурност, разузнаването и военно-промишления комплекс, според руския националист, предаде БГНЕС.

"Няма да се налага да се поддавам на желанията на моите приятели в ущърб на икономиката на Русия", заяви той, имайки предвид многобройни обвинения в корупция, в очевиден удар срещу Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай