Обрат! На Корфу отново става страшно

На място има 62 пожарникари и 10 въздушни средства

Обрат! На Корфу отново става страшно | StandartNews.com

Пожарът в Корфу се възобнови и пламъците се приближават към село Луцес.

На разсъмване фронтът на пожара отново беше в района на Перития. По данни на държавната телевизия ERT в понеделник следобед ситуацията е изглеждала под контрол и е имало относително затишие, но в ранните часове на днешния ден пожарът отново се е разгорял.

Фронтът става все по-горещ и вече е достигнал позицията Анапаси, на няколко километра от село Луцес. През цялата нощ противопожарните сили се бориха с огъня, информира кореспондент на Bulgaria ON AIR.

От днес сутринта огнеборците започнаха отново да действат с въздушни средства в опит да овладеят големия пожар. Каламаки и Апраос са евакуирани.

На място има 62 пожарникари и 10 въздушни средства.

"В Корфу пожарите са много в по-широката зона на североизточната част на острова. Пламъците застрашават селището Лутсес и по тази причина от телефон 112 е издадено съобщение за евакуация на жителите в безопасна посока. Преди малко от тел. 112 бяха издадени още две съобщения за евакуация на населените места Имеролия и Сики в посока към пристанище Касиопи. Действат 62 пожарникари с 3 екипа туристически екипи и 21 автомобила, а от въздуха периодично 6 самолета и 4 хеликоптера", каза заместник-говорителят на пожарната служба, заместник-бригадирът Йоанис Артопиос на извънреден брифинг.

"Преживяваме може би най-трудните дни на лятото, като температурите продължават да се повишават. Всички ние оставаме нащрек. Молим всички граждани, в случай на пожар, да следват стриктно указанията на компетентните органи", каза още той.

В Родос почти всички туристи са напуснали затворените публични и частни пространства, които бяха предназначени за престоя им след евакуацията. Много от тях са отседнали в хотели или са се върнали в страната си по-последни данни на местните власти в Родос.

Заради големите пожари резервациите за летния сезон са спаднали с 50%, като има и анулирани резервации. Според туристическите агенции това е един от най-лошите туристически сезони в последните години. Гърция има приходи предимно от туризъм.

Борба с огъня за осми ден има и в Родос. Горят къщи в района на Генади. По-рано днес беше наложена евакуация на хората, но някои не искаха да оставят къщите си, по-късно бяха изведени от властите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай