Обрат. България с ключово решение за самолета на Лавров

Руският външен министър кацна в Скопие

Обрат. България с ключово решение за самолета на Лавров | StandartNews.com

Обрат с позицията на България за самолета на Лавров. Страната ни все пак не пусна руската машина да прелети през въздушното ни пространство.

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където от 30 ноември до 1 декември ще се проведе заседание на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава "Интерфакс".

Самолетът на руския министър кацна в Скопие рано сутринта в четвъртък.

ТАСС допълва, че дължината на маршрута на министерския самолет е била около 4 хиляди км, а пътуването е продължило повече от пет часа.

Самолетът на Лавров е прелетял над Турция и Гърция, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България.

Както съобщи ТАСС, българската страна е отказала да допусне прелитане на самолета на ръководителя на руското външно министерство, ако на борда е официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: "Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката. Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС."

Захарова съобщи по-рано, че руското външно министерство е получило редица заявки за двустранни срещи, като в програмата на министъра са предвидени както многостранни, така и двустранни събития.

Участието на Лавров вече предизвика разногласия.  Украйна,  Латвия, Литва и Естония обявиха, че няма да участват, ако Лавров се включи в срещата. Както каза пред репортери заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко, това решение по никакъв начин няма да повлияе на съдбата на организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Ангел Алексиев
преди 4 месеца

Нашето правителство е корумпирано и защитава интересите на Америка нищо добро не ни чака от тези които бомбадираха София гадове.

Откажи
23 см
преди 4 месеца

Това "правителство" ми се струва,че в скоро време ще украси стълбовете

Откажи
Дивергент
преди 4 месеца

И този обрат в решението е в следствие на участието на Мария Габриел на срещата на НАТО. Честито, роби!

Откажи
Сашо
преди 4 месеца

Нашата робиня Габриел е напуснала срещата заедно с blinken при появяването на лавров в залата! Срам, срам, срам! Тия боклуци наистина трябва да виснат по дърветата!

Откажи