Обама уволни началника на данъчната служба на САЩ

Администрацията бе обвинена и за атентата в Бенгази

Обама уволни началника на данъчната служба на САЩ | StandartNews.com

Вашингтон. В специално изявление президентът Барак Обама заяви, че правителството на САЩ е принудено да поиска оставката на Стивън Милър, комисар на Службата по вътрешните приходи, заради обвиненията, че службата е насочвала допълнителни проучвания, свързани с данъците на определени консервативни групи. Президентът обеща и да сътрудничи с Конгреса в рамките на разследването.

Служителите в данъчната служба на САЩ (IRS) ще трябва да понесат отговорността за извършването на засилени проверки по отношение на опозиционните организации, заяви президентът на страната Барак Обама.

"Проверката установи недопустими и непростими неща. Федералните власти трябва да бъдат достойни за общественото доверие. Наредих на министъра на финансите да привлече към отговорност виновните", казва се в изявление на Обама.

Данъчната служба по-рано се извини за погрешните допълнителни проверки на претендиращи за безданъчен статут 75 организации, в названията на които присъстват думите „патриот" или „чаена партия", организации често свързвани с опозиционната Републиканска партия.

Данъчните твърдят, че за грешките са виновни редови служители, които са искали да облекчат работата си в условия на наплив на неправителствени организации за освобождаване от данъци. Опозиционните републиканци и консервативната преса в отговор заявиха, че става дума за използването на данъчните власти като инструмент в политическата борба.

По повод другия скандал, свързан с атентата в Бенгази в края на 2012-а година, републиканците заявиха, че това е терористичен акт и обвиниха Обама, че не е бил разкрит и предотвратен навреме.

От показаните сега електронни писма става ясно, че говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд е поискала в началото атентатът да не се представя като такъв, но директорът на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс не е бил съгласен.

След повече от половин година от нападението над американското консулство в Бенгази, републиканците се връщат за пореден път към случая.

Политическите анализатори смятат, че с тези два скандала и с третия, свързан с изземването на информация за телефонните разговори на репортери и редактори от АП, едната от целите на републиканците е да притискат Обама колкото може повече и да попречат на усилията му да доведе до завършек имиграционната реформа, доверието към него и администрацията му да бъде разколебано и в малко по-далечен план да се попречи на демократите да запазят контрола в Сената на междинните избори следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай