Обама събира извънредно ФБР и прокурори

Обама събира извънредно ФБР и прокурори  | StandartNews.com

Стрелецът от Орландо закупил легално оръжието за нападението в клуб "Pulse"

Президентът на САЩ Барак Обама ще проведе в понеделник среща с ръководството на основните антитерористични агенции на страната във връзка с разследването на терористичния акт в град Орландо, предаде РИА Новости, съобщава "Фокус". 

Президентът, както и вицепрезидентът Джо Байдън ще проведат съвещание, на което ще присъстват директорът на ФБР Джеймс Коми, министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън, директорът на националния антитерористичен център Николас Расмусен и първият заместник-генерален прокурор Сали Йейтс.

„Те ще предоставят информация за разследването на нападението в Орландо", пише в съобщение на пресцентъра на Белия дом.

Петдесет души загинаха, а още 53 бяха ранени при най-голямата масова стрелба срещу цивилни в историята на САЩ, която се случи в гей-клуб в събота.

Извършителят Омар Матийн е обявил преди нападението своята лоялност към „Ислямска държава". Барак Обама определи случилото се за терористичен акт".

Както вече "Стандарт" съобщи, „Ислямска държава" пое отговорност за терора в Америка. Това стана ясно от изявление на джихадистите, публикувано в „Амак".

„Въоръженото нападение, което целеше гей-клуба в град Орландо, което остави повече от сто души мъртви или ранени, бе извършено от наш боец", пише в съобщение на ДАЕШ, цитирано от "Ройтерс" (повече ТУК).

От организацията на лечебните заведения в американския град Орландо заявиха, че 43 пациенти остават на лечение, девет са загинали от раните си , а един е изписан.

„Имаме 43 пациенти. Ние проведохме общо 26 операции на ранените", пише в съобщението на организацията, публикувано на страницата ѝ в социалната мрежа „Туитър". Лекарите уточняват, че всички хоспитализирани са разпознати и е установена връзка с роднините им. 

Заради масовия разстрел в Орландо бяха организирани кръводарителски центрове, астотици се извиха на опашка,  за да помогнат с набирането на банки с кръв и плазма за тежкоранените. В града е обявено извънредно положение (повече ТУК). 

ФБР в момента разследва вчерашното нападение срещу гей-клуба в Орландо, където над 50 души бяха убити, предаде местния отдел на Fox News.

„ФБР разследва случая. Интервюира свидетели, събира физически доказателства", заяви агентът на ФБР от отдела му в град Тампа Роналд Хопър. През 2014 г. нападателят Омар Матийн (американец с афганистански произход) е попаднал в полезрението на ФБР, защото е имал възможни връзки с американски гражданин, който се е биел на страната на джихадистите в Сирия.

ФБР е провело разследване, включително е и разпитвало Матийн, но е сметнало, че контактите са били минимални и не представляващи заплаха.

Агенцията на САЩ по алкохол, тютюн, огнестрелно оръжие и експлозиви съобщи, че е проследило оръжията, използвани от Матийн по време на стрелбата в клуб "Pulse". Той е купил оръжието преди няколко дни легално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай