Обама: Русия ще си плати за Украйна (ОБЗОР)

Меркел очаква "катастрофа", ако Москва си развали отношенията с ЕС

Обама: Русия ще си плати за Украйна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Американският президент Барак Обама заплаши Русия, че ще трябва да плати определена цена за действията си в Крим и изрази подкрепата на САЩ към Украйна. Това стана на среща с временния украински премиер Арсений Яценюк в Белия дом в сряда вечер. По-късно германската канцлерка Ангела Меркел също предупреди Русия за възможни санкции и изрази мнение, че разваляне на отношенията между ЕС и Русия ще е "катастрофа".

 

Международната общност ще бъде принудена да накара Русия да плати за своите действия, ако Москва не изтегли войските си от Крим, предупреди Обама. Яценюк пък заяви, че страната му никога няма да се предаде на Русия. "Бяхме много ясни, че смятаме нахлуването на Русия в Крим извън руските бази за нарушение на международното право", посочи Обама. "Стоим зад Украйна и украинския народ за поддържането на териториалната й цялост и суверенитет", каза още американският президент. "Ако Москва продължава по същия път, тогава не само ние, а цялата международна общност ще бъде принудена да накара Русия да плати за нарушенията на международното право", каза Обама. Той не конкретизира каква ще е цената, но Вашингтон вече е наложил забрана за виза на някои високопоставени руснаци и замразяване на активи на други.

 


Русия рискува да понесе големи политически и икономически вреди, ако откаже да промени курса си във връзка с Украйна, предупреди и германският канцлер Ангела Меркел в Бундестага. Ако Русия продължи с курса от последните седмици, ще настъпи катастрофа не само за Украйна, защото това ще промени отношенията на ЕС с Русия, заяви Меркел.

 

Путин: Нямаме общо с кризата

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не е отговорна за кризата в Крим, предаде Ройтерс. Той каза това на среща с параолимпийските делегации в Сочи. "Бих искал да изразя своята благодарност за това, че Параолимпиадата остана извън политиката и че на нейното провеждане не повлияха обстоятелствата, за които добре знаете. Искам да подчертая, че Русия не е инициатор на възникналите обстоятелства", каза Путин. В същото време Русия обяви, че не изключва огледални мерки в случай на санкции от страна на ЕС и САЩ. И се надява, че Западът ще се ограничи само с политически санкции, без да засяга търговско-икономическите отношения, заяви зам.министърът на икономиката Алексей Лихачов.

 

1,5 млн. избиратели на полуострова


Избирателната комисия на Крим съобщи, че в Крим са регистрирани над 1,5 милиона избиратели за референдума за статута на автономната република, предаде РИА Новости.
"Сверихме списъците на избирателите. Общо в гласуването могат да вземат участие 1 515 000 души. В тези данни не се включва Севастопол, който има собствена избирателна комисия", каза председателят на Избирателната комисия на Крим Михаил Малишев. Междувременно и.д. кмет на Севастопол Дмитрий Белик заяви, че подготовката за референдума за присъединяването на Крим към Русия върви с пълен ход, премината е точката, от която няма връщане назад.

 

Киев трепери от мащабни маневри по границата


Русия започна военни маневри по границата с Украйна с цел проверка на боеготовността на сухопътните войски. Това съобщи руското министерството на отбраната, цитирано от АФП.
Маневрите на полигони в Ростовска, Белгородска, Тамбовска и Курска област ще продължат до края на март, се казва в комюнике на ведомството. В него участват близо 8500 руски военнослужещи с артилерия и различни ракетни установки.
Информация на сайта на ведомството потвърждава, че учения са започнали в редица бази на Южния военен окръг на Русия. Става дума за мащабен лагерен сбор, по време на който са планирани над 50 тактически учения и десетки други занятия с над 1000 огневи задачи за артилеристите. Близо 50 на сто от занятията ще се организират нощем, уточни пресслужбата на Южния военен окръг, цитирана от РИА Новости.

 


Според руското отбранително министерство маневрите включват изпълнение на учебно-бойни задачи в непозната местност. Предвиждат се и бойни стрелби, отбелязва АФП.Три от четирите руски области, в които се провеждат маневрите, граничат с Украйна.

 


Киев изрази безпокойство във връзка с действията на Русия. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий заяви, че при евентуално изостряне на конфликта руските военни ще могат за два-три часа да стигнат до Киев, предаде Би Би Си.

 


Върховната Рада одобри днес създаването на национална гвардия от 60 000 военнослужещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай