Обама: Мирът между Израел и Палестина е много "мъгляв"

Обама: Мирът между Израел и Палестина е много "мъгляв" | StandartNews.com

Американският президент Барак Обама заяви, че е много "мъглява" възможността за решаване израело-палестинския конфликт в Близкия изток чрез създаването на две държави.

Думите на държавния глава на САЩ идват, след като премиерът на Израел заяви, че ще се противопостави на създаването на палестинска държава.

Изявлението на Бениамин Нетаниаху вбеси Белия дом, а напрежението между двете страни продължава да расте заради редица проблеми, информира още BBC.

Обама все пак описа като "бизнес" отношенията си с Нетаниаху.

"С него съм се срещал повече отколкото с всеки друг лидер. Той представлява интересите на своята страна по начина, по който смята, че трябва. Аз ще направя същото. Така че тук не става за лични отношения между двама лидери. Проблемите са много сериозни. Няма как всичко да бъде сведено до това да седнем, да се хванем за ръце и да пеем песнички", заяви Обама.

Преговорите между Вашингтон и Техеран за ядрената програма на Иран са една от точките, които спъват отношенията между САЩ и Израел. Вчера израелците отрекоха да шпионират разговорите. Нетаниаху все пак заяви, че може да се стигне до заплаха пред сигурността на страната му.

В същото време Обама разкритикува позицията на министър-председателя по време на предизборната му кампания, когато той категорично заяви, че ще се бори срещу създаването на палестинска държава.

"Казвал съм го и преди. Затова сега само ще повторя - "Министър председателят Нетаниаху заяви по време на кампанията си, че докато той управлява, няма да има държава Палестина. Попитах го какво точно има предвид", каза Обама като все пак отбеляза, че Нетаниаху не твърди, че такава държава " никога" няма да бъде създадена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай