Ню Йорк предяви съдебен иск срещу всички социални мрежи. Причината

Заявлението е от кмета на щата

Ню Йорк предяви съдебен иск срещу всички социални мрежи. Причината | StandartNews.com

Публичното извинение на Зукърбърг не беше достатъчно. Ню Йорк реши да даде на съд TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat и YouTube, обвинявайки големите технологични компании, че са "подхранили психическа криза сред младите хора в национален мащаб“ и по-специално сред младите нюйоркчани. 

Съдебният иск е заведен от кмета Ерик Адамс. "Ню Йорк - заяви той - е първият голям американски град, който предприема стъпка от такъв мащаб, за да осъди директно и ясно опасността от социалните медии." 

Официалният документ от 305 страници е подаден във Върховния съд на Калифорния (щатът, в който е подадена жалбата) от град Ню Йорк, здравния отдел и Корпорацията на болниците, която обединява лечебни заведения и медицински центрове, пише La Repubblica. 

Социалните медии са обвинени, че умишлено манипулират младите хора, за да ги пристрастят към онлайн платформите, излагайки на риск психичното им здраве. "Нашите млади хора изпитват безпрецедентна мъка, липса на надежда и дори мислят за самоубийство, подложени на натиск от съдържание, от което самите те не се нуждаят“, категоричен е кметът Адамс. Има три повдигнати обвинения за престъпления, заради липса на контрол, "безразсъдна“ небрежност и излагане на риск за общественото благо.

Meta, TikTok и YouTube са изправени пред стотици дела, заведени от родители на деца, но делото на кмета на Ню Йорк може да окаже силно въздействие върху гигантите от Силиконовата долина. 

Лос Анджелис ще бъде мястото на конфронтация, а всяко публично изслушване може да доведе до удар по социалните медии. 

Според Адамс това е двубой в тежка категория, който е станал необходим. Пристрастяването на младите хора към платформите причинява психическа криза, която струва на хазната на града 100 милиона долара годишно в пари на данъкоплатците.

Публичното извинение, изнесено пред комисията на Сената миналия месец от изпълнителния директор на Meta, Марк Зукърбърг, не смекчава обстоятелствата. По време на изслушването във Вашингтон основателят на Фейсбук се изправи, обърна се към публиката и театрално се извини на семействата на младежи, отнели живота си. 

Сега Мета, собственик на Facebook и Instagram , промени стратегията си и отхвърли обвиненията, отправени от Ню Йорк: "Имаме около тридесет инструмента за подкрепа на младите хора и техните родители. Работихме десетилетие по тези въпроси и наехме хора със специфичната задача да посветят кариерата си на опазването на безопасността на децата", заяви говорителят Анди Стоун. 

TikTok обеща да продължи да работи, за да гарантира, че общността не е изложена на риск, припомняйки, че автоматично е въвела времеви лимит от шестдесет минути сърфиране в платформата за лица под осемнадесет години.

Snapchat обясни, че е социална мрежа, която "работи директно върху камерата, а не върху съдържание, което насърчава пасивната употреба". 

Google, част от която е YouTube, защити позицията си: "Осигуряването на безопасна среда за младите хора и по-здравословно онлайн преживяване винаги е било в основата на нашата работа. Обвиненията, съдържащи се в тази жалба просто не са верни", заявиха от платформата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone

Откажи