Няма мърдане. Талибаните ваксинират Афганистан

Ситуацията в страната е много тежка

Няма мърдане. Талибаните ваксинират Афганистан | StandartNews.com

Ваксинираните срещу COVID-19 в Афганистан са вече към 7 милиона, или близо 18 на сто от цялото население на страната. Това заяви прессекретарят на здравното министерство в талибанското правителство Джавид Хажир, предаде агенцията.

Около 3 милиона афганистанци се ваксинираха, след като властта беше поета от талибанското движение, подчерта говорителят. Кампанията за имунизация протича успешно и правителството се надява "ваксини да получат всички нуждаещи се", добави той.

Назначеният от талибаните здравен министър Каландар Ибад каза, че ситуацията с коронавируса в Афганистан е нормализирана, откакто властите прекъснаха през август редовните въздушни връзки със съседните държави и затвориха границите. Той прояви интерес към доставки на ваксини от Русия.

Здравната ситуация в Афганистан остава крайно тежка поради липсата на необходими медикаменти и недостига на специалисти.

15 страни членки на Европейския съюз са се съгласили да приемат 40 000 афганистанци. Решението е взето на срещата на вътрешните министри от блока снощи, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Френс прес.Най-много ще отидат в Германия - 25 000, Нидерландия ще приеме 3159-има, а Испания и Франция - по 2 500, пише в документ, с който се е сдобила агенцията, предава БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай