Петък,

Няма друг такъв! Ето го норвежкият пенсионер

От: Редактор -
2884
Няма друг такъв! Ето го норвежкият пенсионер
A
A
A

Надали има друга държава в Европа, която да се грижи толкова добре за пенсионерите си. През 2021 норвежкият държавен фонд, от който идват и парите за пенсиите, е реализирал печалба от 158 милиарда евро.

Държавният фонд на Норвегия е приключил миналата година с блестящи резултати. През 2021 той е реализирал печалба от 158 милиарда евро и така е отбелязал ръст от цели 14,5%. Фондът е надминал дори своя бенчмарк с 0,74%. Казано иначе: той се е развивал по-добре от очакванията.

Тази практика не е от вчера=

Норвежкият фонд е сред най-големите държавни фондове в света, които се финансират от добива на суровини. От години държавата инвестира чрез фонда приходите от добива на нефт и газ на световните финансови пазари и междувременно притежава дялове в около 9100 компании по света. Освен това фондът влага пари и в ценни книжа, недвижими имоти и в инфраструктура за възобновяеми енергии.

Държавният фонд, от чиито печалби се гарантират и пенсиите на норвежците, е създаден през 1990-те години с цел да финансира огромните разходи на социалната държава и същевременно да я предпазва от по-сериозни сътресения на пазара на суровини.

През миналата година фондът е спечелил много от огромния ръст на търговията с акции. "Във всички браншове бяха отбелязани добри печалби, но най-силни резултати имаше при инвестициите в технологии и финанси", казва шефът на Norges Bank Investment Management Николай Танген. Най-висока възвръщаемост са реализирали акциите на технологичния пазар - печалба от над 30 процента.

Особено добре са се развивали акциите на Майкрософт, Алфабет и Епъл. Но също така и в сектора на недвижимите имоти 2021 година е била много успешна, след като в предходната година пандемията се отрази лошо на бранша.

В същото време Танген предупреждава за задаващи се по-трудни времена. Този фантастичен възход от последните 25 години няма да продължи вечно. "Лихвените проценти в момента са толкова ниски, колкото никога досега, а акциите са рекордно скъпи. Настроенията вече се променят", уверява експертът. По думите му трябва да се готвим за "десетилетие на ниска доходност", заяви той неотдавна пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички