Събота,

Ново напрежение! Беларус скочи лошо на Полша

От: Редактор -
4006
Ново напрежение! Беларус скочи лошо на Полша
A
A
A

Беларус определи днес като катастрофално решението на Полша да затвори гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) между двете държави. Това потенциално ще доведе до колапс и от двете страни на границата, предупреди беларуската гранична охрана, цитирана от Ройтерс, съобщава БТА.

Вчера Полша съобщи, че от съображения за сигурност днес в 12 ч. (13 ч. българско време) затваря ключовия ГКПП "Бобровники". Това решение ще влоши още повече и без това обтегнатите отношения между двете страни, отбелязва Ройтерс.

Минск вече разкритикува решението на Варшава, а днес излезе с изявление, в което го определи като безразсъдно и опасно.

"Действията на полските власти може да доведат до колапс и от двете страни на границата", предупреди беларуският Държавен граничен комитет (ДГК). В изявлението се посочва, че само два от шестте големи пункта по 400-километровата граница с Полша остават отворени.

"Със затварянето на още един полски ГКПП положението ще стане катастрофално", каза още ДГК. Той отбеляза, че на отворените пунктове вече са се образували опашки, и прогнозира, че "натоварването (там) ще се увеличи критично".

Полша е основно убежище за опонентите на беларуския президент Александър Лукашенко и един от най-твърдите поддръжници на Киев, откакто главният съюзник на Беларус Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com