Новина от Джъстин Трюдо хвърли Зеленски в еуфория

Нови помощи от Канада

Новина от Джъстин Трюдо хвърли Зеленски в еуфория | StandartNews.com

Канада ще предостави на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 500 милиона долара и ще наложи санкциите на още 23-ма руснаци, се казва в изявление на премиера Джъстин Трюдо, разпространено по време на срещата на върха на Г-20, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Новото финансиране се прибавя към помощта от 3,4 милиарда долара, която Отава досега е отпуснала на Киев, за да се отбранява от руската инвазия.

Средствата ще помогнат за финансиране на армията, закупуване на оборудване за наблюдение и комуникации, както и на гориво и медицински материали, се посочва в изявлението. 

Наложените днес санкции срещу руски физически лица касаят 23-ма души, които са "замесени в груби и системни нарушения на човешките права на руски опозиционни лидери“, като сред тях има полицаи, прокурори, съдии и служители в затворите, допълва канцеларията на Трюдо. 

Междувременно руското министерство на външните работи обяви, че 100 канадци са били добавени към списъка на лицата, на които е забранено да влизат в страната в отговор на санкциите, които Канада въведе срещу Русия, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на министерството се казва, че сред включените в списъка са писателката Маргарет Атууд, актьорът Джим Кери и Ейми Найт – видна историчка, изучаваща историята на КГБ.

Министерството каза, че на посочените лица, както и на 97 други, много от които са свързани с организации на етнически украинци, се забранява да влизат в страната заради участие във "формирането на агресивно антируския курс (на Канада)".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай