Нови арести в Турция в аферата за продажба на оръжия за Сирия

Нови арести в Турция в аферата за продажба на оръжия за Сирия | StandartNews.com

В рамките на афера от миналата година за доставка на оръжия на Сирия турската полиция арестува още осем военни, обвинени, че са част от терористична група.

Заповеди за арест са били издадени срещу десет войници, осем от които били задържани още в петък вечерта, уточнява агенцията. Те са обвинени в участие в терористична група, възпрепятстване на действията на правителството и в шпионаж, съобщава БГНЕС.

Арестите се вписват в предприетите от турските власти действия, след като миналата година в камиони близо до границата със Сирия бяха открити оръжия, които били предназначени за сирийските бунтовници.

Миналата седмица властите арестуваха четирима прокурори и един офицер от армията. Прокурорите бяха преместени, а след това уволнени, след като наредили претърсването на няколко камиона и автобус в провинциите Адана и Хатай през януари 2014 г. по подозрение в контрабанда на боеприпаси и оръжие за Сирия.

Тогава по интернет бяха разпространени документи, че спрените камиони в действителност били коли на Турската агенция за национално разузнаване (MIT), доставящи оръжие на сирийските ислямски бунтовници, биещи се срещу президента Башар Асад.

Макар да желае падането на режима на Башар Асад, Турция енергично отрече да оказва каквато и да е помощ на ислямистките бунтовници в Сирия като групировката Ислямска държава.

Правителството наложи медийна забрана, включително и в социалните мрежи по тази афера и разследването бе извършено при пълна тайна. Арестувани бяха общо 47 души, сред тях войници и полицаи, без да се броят новите задържани, уточнява Анадолската агенция.

Турските власти хвърлиха отговорността за скандала върху Фетулах Гюлен, черната овца на ислямско-консервативното управление в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай