Нови разкрития за "Катаргейт"

ЕК обеща нов закон срещу корупцията

Нови разкрития за "Катаргейт" | StandartNews.com

Корупционният скандал, станал известен като "Катаргейт", се разраства, след като ключов обвиняем по делото започна да разкрива нови детайли от него.

По време на дебат за скандала, разтърсил върховете на европейската политика, ЕК обеща нов закон за криминализирането на корупцията и изравняването на наказанията във всички държави-членки.

"Скоро ще предложа нов закон за криминализирането на всички форми на корупция с уеднаквени дефиниции и хармонизиране на наказанията в целия Европейски съюз. Готвим предложението в момента и ви обещавам да бъдем възможно най-амбициозни и строги и да дадем на полицията и съда необходимите инструменти за изкореняване на корупцията", заяви Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи.

Междувременно в Белгия една от ключовите фигури в "Катаргейт" - бившият италиански евродепуат Антонио Панцери, сключи сделка с белгийската прокуратура. Той призна вината си и обеща съдействие в замяна на намаляване на присъдата срещу него, предаде БНТ.

"Със сключването на споразумението той приема присъдата от 5 години лишаване от свобода, от които 4 години са условни. Той приема глоба от 80 000 евро и конфискация от един милион евро", каза Марк Ойтендале - адвокат на Антонио Панцели.

Според белгийски медии Панцери вече е започнал да разкрива подробности за корупционната схема. Той твърди, че е лично е давал пари в хартиени пликове на евродепутата Марк Тарабела - единият от двамата е с поискан от прокуратурата имунитет. Панцери говори за различни случаи, като общо сумата е между 120 и 140 000 евро. В замяна Тарабела е трябвало да представя Катар в положителна светлина в Европарламента.

Другият евродепутат с поискан имунитет е италианецът Андреа Коцолино. Европарламентът трябва да реши в началото на февруари за снемането на имунитета на двамата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай