Нови обвинени за щурма на Капитолия

Задържаните са от Флорида, Северна Каролина и Охайо като някои от тях са били с полицейско или военно минало

Нови обвинени за щурма на Капитолия | StandartNews.com

Обвинения към нови 6 човека, които са част от екстремистка групировка е повдигнало Американското министерство на правосъдието. Според властите те са участвали в нападението на Капитолия през януари, при което загинаха петима.

Обвинението към арестуваните e в заговори за възпрепятстване на официални държавни дейности, рушене на държавна собственост и незаконно влизане във федерална сграда.

Задържаните са от Флорида, Северна Каролина и Охайо като някои от тях са били с полицейско или военно минало.  Те са от паравоенната крайно дясна групировка Oath Keepers и съдебни документи показват подробности около действията им в деня, в който привърженици на бившия президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на конгреса в опита да попречат на официалното признаване на победата на Джо Байдън в президентския вот. Посочва се, че те са координирали действията си преди да пристигнат във Вашингтон.

Според програмата за изследване на екстремизъм на университета Джордж Вашингтон до момента 229 души са били арестувани във връзка с щурма. В делата за случилото се обвинението насочва вниманието си към крайно десни групировки с цел да докаже, че атаката не е била спонтанна, а планирана.

В същото време шестима офицери от Полицията на Капитолия бяха временно отстранени, а други 29 са разследвани за поведението им на 6ти януари, когато прибегнали до сила протестиращи успяха да пробият охраната и да нахлуят в конгреса.  Някои от нападателите казват, че са били насърчени от офицери от Полицията на Капитолия да влязат в сградата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай