Събота,

Нови антибългарски изказвания в Скопие. Какво иска ВМРО-ДПМНЕ?

От: Рачо Рачев -
555
Нови антибългарски изказвания в Скопие. Какво иска ВМРО-ДПМНЕ?
A
A
A

Водачът на опозиционната македонска ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски поиска България да даде писмени гаранции, че няма да блокира страната му по пътя към Европейския. Той настоява още българите да се извинят на Северна Македония за избиването на 7200 евреи в лагера „Треблинка” по време на Втората световна война.

„Българската конституция не признава колективни права - да, тук нямат намерение да променят конституцията вместо нас, но българите да премахнат бележката под линия, или да изпълнят някое от тези решения, или поне да се извинят за седем хиляди и двеста евреи, които са изпратени в „Треблинка” по време на Втората световна война”, каза Мицкоски пред местната ТВ Канал 5.

Попитан ако правителството повдигне въпроса за включването на българите в конституцията как ще реагира ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски каза, че не променят възгледите си според ситуацията. „Ако няма реципрочност, писмени гаранции, че ветото ще бъде вдигнато и че занапред няма да има глупави блокади, които да ни убеждават отново, че сме били българи до 1944г. В живота има даване и вземане, а не само вземане”, добави той.

Мицкоски заяви, че това правителство на СДСМ непрекъснато нарушава позициите в преговорите в международната политика.

По думите му парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ по повод 150-годишнината от рождението на македонския революционер Гоце Делчев в македонския парламент ще внесе декларация, която ще очертае позициите по въпроса за Гоце Делчев.

Попитан дали би бил министър-председател, който ще поднесе цветя на паметника на Гоце Делчев заедно с Кирли Петков, Мицкоски отговори положително, но с условие. "Ако Петков е съгласен, че Гоце Делчев е македонец и се е борил за своята македонска независима държава, то аз нямам проблем”, категоричен беше Мицкоски.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички