Нова Зеландия ще има нов флаг

Нова Зеландия ще има нов флаг | StandartNews.com

Уелингтън. Новозеландците ще гласуват за промяна на националния си флаг, съобщиха британските медии. Министър-председателят на Нова Зеландия Джон Кий потвърди намерението за провеждане на референдум по въпроса след изборите. Той насрочи вота за 20 септември тази година, а плебисцитът ще се проведе в близките 3 години. 

 

Проблемът със знамето е предмет на политически и обществени обсъждания в Нова Зеландия от 1973 г. насам. Флагът на страната изобразява съзвездието Южен кръст на син фон, а в единия ъгъл присъства Юниън Джак - флагът на Обединеното кралство. 

 

"Вярвам, че дизайнът на знамето символизира колониалната и постколониалната епоха, чието време е отминало", каза премиерът. "Флагът ни е доминиран от Юниън Джак по начин, по който ние отдавна не сме доминирани от Обединеното кралство", заяви още Кий. 

 

За разлика от Нова Зеландия, Австралия няма намерение да променя националния си символ, въпреки че и той включва спомен за британската доминация. И управляващи, и опозиция заявиха пред The Telegraph, че сънародниците им се гордеят със знамето си и го харесват. Опозиционният лидер Бил Шортън, който е републиканец, намекна, че има смисъл от референдум за република, тъй като в обществото има интерес, но "флагът си е добре такъв, какъвто е".

 

Нова Зеландия и Австралия са под юрисдикцията на британската корона също като Канада, въпреки, че имат отделни правителства и властта на кралица Елизабет Втора там е по-скоро представителна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай