Нова кървава престрелка в мола в Найроби

Загиналите са 59 души, а десетки са ранени

Нова кървава престрелка в мола в Найроби  | StandartNews.com

Найроби. Израелски специални части се намесиха днес в заложническата драма в мол в Найроби, където ислямисти избиха 59 души, предаде АФП. Нападателите, въоръжени и маскирани, нахлуха в търговския център "Уестгейт мол", който е израелска собственост, в събота по обяд, сеейки смърт и хаос. Бойците, сред които се твърди, че има и жени, са от групировката "Аш Шабаб", която се противопоставя на участието на Кения в мироопазващата мисия в съседна Сомалия. Кризата продължи и вчера, а в късния следобед стана ясно, че израелски спецчасти са проникнали в търговския център, за да помогнат на заложниците и ранените. Новината съобщи анонимен източник от силите за сигурност, според когото израелските спецчасти са пристигнали в Найроби в неделя сутрин. Преди нахлуването им в мола натам се отправиха много линейки. Според източник на Ройтерс от израелските служби обаче израелски съветници само помагат на Кения да изготви стратегия за освобождаване на останалите в мола заложници.

"Има израелски съветници, помагащи за стратегията на преговори, но израелци не участват в никаква операция", обясни източникът, пожелал анонимност. След появата на тези съобщения от мола бе чута кратка стрелба, а кенийският президент Ухуру Кениата заяви, че силите за сигурност имат "голям шанс" да неутрализират нападателите. "Престъпниците са локализирани на едно място в сградата. На място има професионалисти и уверявам кенийците, че имаме добър шанс успешно да се справим с терористите", заяви президентът в обръщение към нацията. Той допълни, че сомалийската групировка "Аш Шабаб" е поела отговорност за атаката, но Кения е предприела собствено разследване, за да установи кой е виновен.

"Ще преследваме нападателите, където и да отидат. Ще ги заловим и ще ги накажем за това гнусно престъпление", заяви държавният глава. Той обяви, че при атаката на мола "Уестгейт" и членове на неговото семейство са изгубили живота си. По-късно стана ясно, че са загинали племенникът на президента и годеницата му. При атаката, започнала в събота по обяд, са ранени и 175 души, а над 1000 други били евакуирани. Въпреки това нападателите, за които се смята, че са между 10 и 15 души, вчера продължаваха да държат заложници. При нахлуването в мола, който е много популярен сред западните граждани и богатите кенийци, нападателите най-напред започнали да хвърлят гранати и открили огън. Те извикали всички мюсюлмани да напуснат, както и че немюсюлманите ще бъдат взимани на мушка. "Дойдоха и казаха: Ако сте мюсюлманин, станете. Дойдохме да ви спасим", разказа очевидец.

Веднага след нападението кенийски военни с бронирана техника се включиха в спасителната операция и нахлуха в мола. Около него и вчера имаше масирано военно присъствие и се твърдеше, че нападателите са заклещени в супермаркет. Източник от кенийските сили за сигурност съобщи, че се извършват "големи операции", така че да се сложи край на кризата. Кореспондентът на Би Би Си на място обаче коментира, че бърза операция ще бъде изключително трудна заради намиращите се вътре хора. Часове след първоначалната атака в събота загинали хора все още седяха около масите пред недоядени чинии. В един от ресторантите мъж и жена бяха открити прегърнати, а на някои места продължаваше да свири музика. Сред загиналите има деца, а възрастта на ранените варира от двегодишни до старци на 78 години. Много от жертвите са сред участниците на състезание по готвене, срещу които нападателите открили огън, разказаха очевидци. Вчера сутрин се появи жена, крила се цял нощ в кола на паркинг. Жената се представила като Сесилия и обяснила пред Ройтерс, че видяла трима мъже, които приличали на араби. "Навсякъде се стреляше, около мен имаше убити хора. Само се молех на Бог да ме запази жива", разказа жената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай