Нова държава Либерланд се пръкна на Балканите

Нова държава Либерланд се пръкна на Балканите | StandartNews.com

Чех е създател на новата страна, която се простира на 7 кв. км

На "ничия земя" между Сърбия и Хърватия беше обявено създаването на "нова, независима и суверенна държава" на Балканите, чиято територия е около 7 кв. км. Името на новата страна е Либерланд, а неин "президент" и основател е чехът Вит Йедличка. Всеки, който иска да живее в Либерланд, трябва да спазва принципа "Живей и остави другите да живеят", а не да бъде екстремист. Новата "независима" държава е на брега на Дунав между Сърбия и Хърватия, в района между Бачки Монощор и Змайевац.

На сайта на Либерланд са описана целта и основните принципи, по които тя съществува. "Целта е да създадем общество, в което могат да живеят честни хора, и където държавата не вгорчава живота с ненужните ограничения и такси. Основателите са вдъхновени от Монако, Лихтенщайн и Хонконг". Йедличка, който е от маргинална дясна партия, близка до бившия премиер и президент на Чехия Вацлав Клаус, изразява надежда, че "независимата и суверенна Либерланд" най-напред ще бъде призната от Сърбия и Хърватия, на които се готви да изпрати дипломатическа нота.

След това, допуска той, примера щели да последват и други страни по света. "Либерланд" има знаме, герб, конституция и закони, и макар знамето да се развя едва тази седмица, вече раздава "гражданство" и кани всички, при условие, че не са комунисти, неонацисти, екстремисти и наказани за тежки престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай