Нова война? На тази граница се трупат войски

Може ли да избухне във всеки един момент

Нова война? На тази граница се трупат войски | StandartNews.com

Може ли да избухне още една война на Земята?

Бразилия обяви намерението си да разположи допълнителен контингент на границата си с Венецуела, след като венецуелският лидер Николас Мадуро обяви планове да анексира част от територията на друга латиноамериканска държава - Гаяна, съобщи Би Би Си.

Богатият на петрол регион Гаяна-Есекибо принадлежи на Гаяна, но Венецуела оспорва правата върху него от края на XIX век. Миналата неделя венецуелските власти проведоха общонационален референдум за анексирането на територията. 95 % от гласувалите се изказаха "за".

Въпреки тази впечатляваща цифра, в референдума са участвали само около два милиона души, т.е. около 10 % от населението с право на глас.

Но президентът Мадуро не се уплаши, той нарече резултатите от гласуването безусловна победа и в сряда стартира плана си за анексиране на Гаяна-Есекибо, като предложи на Националното събрание на страната да приеме законопроект за присъединяване на територията към Венецуела.

Освен това на картите на Венецуела територията на Гаяна-Есекибо вече ще се отбелязва като част от страната. Преди това тя беше показвана в защриховано поле, което означаваше, че територията е спорна.

Гаяна постави войските си в повишена бойна готовност и поиска от Съвета за сигурност на ООН да се намеси в ситуацията, която заплашва да дестабилизира целия регион.

Бразилската армия изпраща допълнителни войски и оборудване в граничния щат Рорайма.

Ако Венецуела реши да предприеме военно нахлуване в Гаяна-Есекибо, това ще бъде възможно да стане само през бразилска територия. В районите, където Венецуела и Гаяна граничат пряко, придвижването на войски е практически невъзможно поради терена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай