Нова война? Какво правят сърбите на границата с Косово

Има мобилизация на значителни военни части

Нова война? Какво правят сърбите на границата с Косово | StandartNews.com

Белград транспортира оръжия и военна техника към границата с Косово, показаха различни канали в Телеграм, споделяйки видео материала. 

Според медии Нишкият корпус и 63-та въздушнодесантна бригада вече е в непосредствена близост. 5 хиляди жандармеристи са в бойна готовност. 

Заедно с това Сърбия подготвя текста на молбата КФОР да разположи свои сили в рамките на резолюцията на ООН, предаде Новини.бг. 

Вчера президентът на Сърбия Александър Вучич подчерта, че арестуваните сърби в Северно Косово трябва да бъдат освободени. Заедно с това призова косовските сърби да не предприемат насилствени действия срещу силите на НАТО и мисията на Европейския съюз. Днес в Косово идва и специалният пратеник на САЩ Габриел Ескобар, за да се срещне с косовския премиер Албин Курти.

Конфликтът избухна, след като сърби блокираха пътища в Северно Косово в събота заради ареста на бивш сръбски полицай. Косовската полиция беше подложена на обстрел, а по-късно бе хвърлена граната срещу автомобил на мисията на ЕС в Косово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай