Нова опасност? Какво реши Бил Гейтс за ваксините

Дари 150 млн.долара за нови препарати

Нова опасност? Какво реши Бил Гейтс за ваксините | StandartNews.com

Бил Гейтс дарява 150 милиона долара за нови ваксини и за борбата срещу опасни вируси, включително и срещу Ковид-19. Той предупреждава, че светът може да се окаже в плен на много по-страшна пандемия от сегашната.

Сегашното дарение от 150 милиона долара има за цел именно да ни помогне "да се подготвим за следващата пандемия, а евентуално дори и да я предотвратим", казва Гейтс.

Парите, които са дарени на инициативата за ваксини CEPI, ще бъдат вложени в разработването на нови поколения сигурни и ефикасни препарати срещу Ковид-19, най-вече срещу бъдещите мутации на вируса, пише DW, цитирани от bgonair.bg.

"Никой от нас не вярва, че Омикрон ще се окаже последен вариант и че Ковид-19 ще бъде последната пандемия", заяви на пресконференция британският учен Джереми Фарар, директор на Welcome Trust.

Бил Гейтс, който е сред основателите на CEPI, дори предупреждава, че светът може да се окаже в лапите и на далеч по-страшна пандемия от сегашната. Той припомня, че коронавирусът наистина е много заразен, но смъртността е по-ниска, отколкото при дребна и едра шарка.

"Нашата работа през последните 20 години ни научи, че навременните инвестиции в изследователска и развойна дейност могат да спасят човешки животи и да предотвратят възможно най-лошите сценарии", казва милиардерът-филантроп.

Той смята, че никога досега не е съществувала толкова остра необходимост от нови, животоспасяващи препарати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай