Нова държава без виза за САЩ. Коя е тя

Какво каза министърът на вътрешната сигурност

Нова държава без виза за САЩ. Коя е тя | StandartNews.com

Израел влиза в програмата на САЩ за безвизови пътувания. Правителството на Джо Байдън разрешаваа посещения без визи на израелски граждани в Америка от 30 ноември, съобщиха служители, цитирани от Ройтерс.

Решението, за което израелското външно министерство каза в понеделник, че е очаквано, е успех за съставеното от религиозни и националистически партии правителство на премиера Бенямин Нетаняху, чиито отношения с Вашингтон са обтегнати заради плановете за съдебна реформа и политиката към палестинците.

Американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас каза, че решението "укрепва още повече отношенията в сферата на сигурността и икономическите и хуманитарни връзки между САЩ и Израел".

Палестинците с американско гражданство, които живеят на Западния бряг и в САЩ, отсега нататък ще могат да влизат в Израел без виза, и да летят от и до летище "Бен Гурион" в Тел Авив, което намалява бариерите пред тези граждани, посочиха американски служители.

За включване в програмата за безвизови пътувания, която позволява 90-дневен безвизов престой в САЩ, Вашингтон изисква страните кандидатки да изпълнят редица изисквания в областта на борбата с тероризма, прилагането на законите, миграцията, сигурността на личните документи и граничния контрол.

Включените в програмата държави трябва също така да се отнасят еднакво към всички американски пътници, независимо от другите паспорти, които притежават.

В случая с Израел това означава свободно преминаване на палестинци с американско гражданство на летище "Бен Гурион".

Някои палестинци протестираха срещу включването на Израел в програмата, като изтъкнаха според тях десетилетията на дискриминационно отношение към американските граждани от арабски произход и тормоза спрямо тях по границите на Израел.

В рамките на пилотния период от 20 юли Израел улесни достъпа на палестинци с американско гражданство през своите граници и през окупирания от Израел Западен бряг, посочва Ройтерс, цитиран от БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай