Нов вот в Испания през юни

Нов вот в Испания през юни | StandartNews.com

Испанските гласоподаватели са изправени пред нови парламентарни избори през юни - половин година след последния вот, който разби традиционната двупартийна система. Четирите най-големи партии преговаряха месеци, но така и не успяха да съставят коалиция. След поредните провалени обсъждания крал Фелипе заяви, че няма да номинира нов кандидат за премиер, което отваря пътя за нов вот, съобщи Ройтерс. Най-вероятно изборите ще се проведат на 26 юни.

От декември нито премиерът Мариано Рахой от Народната партия, нито лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) Педро Санчес успяха да привлекат достатъчно подкрепа от новите политически сили - "Подемос" и "Сиудаданос". Консерваторите на Рахой имат 123 места в 350-местния парламент, социалистите - 90, лявата "Подемос" - 69, а центристите от "Сиудаданос" - 40.

Изборите показаха, че Испания не е готова за коалиционна политика, отбелязва Ройтерс. Онзи ден лидерите на големите партии се обвиниха един друг за патовото положение, което вече вреди на петата най-голяма икономика в ЕС. "Направих предложение в деня след изборите. Най-добрата възможност бе споразумение между Народната партия и социалистите. Беше очевидно, че трябва да се обединим, за да създадем правителство. Но те дори не искаха да го обсъдим", каза Рахой. Лидерът на PSOE Педро Санчес хвърли вината върху премиера и лидера на "Подемос" Пабло Иглесиас. Макар че социалистите и "Подемос" обсъждаха коалиция, те така и не постигнаха съгласие.

"По мое мнение Иглесиас не искаше да се обедини със социалистическата партия. Испанската политика бе подложена на двойна блокада - от Рахой и от Иглесиас", каза Санчес. От "Подемос" отвърнаха, че лявата коалиция би била възможна, ако Санчес не бе поставил невъзможни за приемане условия. Иглесиас уточни, че след нови избори отново би опитал да се съюзи със социалистите.

"Подемос" е единствената голяма партия, която приема въпросът за независимостта на Каталуня да се реши с референдум, докато всички други са на мнение, че е изключено автономният регион да се отдели от Испания. Социалистите обсъждаха и съвместно управление със "Сиудаданос", но не успяха да съберат необходимия брой гласове. Изборите трябва да бъдат формално обявени на 3 май, след като изтече официалният срок за създаване на правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай