Нов бум на българи и румънци на Албиона

Нов бум на българи и румънци на Албиона | StandartNews.com

10 000 роми от Източна Европа се заселили в Брюксел

Броят на имигрантите от Румъния и България, работещи в Обединеното кралство, се е увеличил отново, предаде Би Би Си. По данни на Националната статистическа служба от юли до септември са преброени 189 000 души, родени в една от двете страни. Това е значително увеличение в сравнение със 158-те хиляди души през предходното тримесечие и 140 000 година по-рано.

Данните показват още, че във Великобритания работят 1,8 млн. души от други страни членки на ЕС. Това е с 30 000 по-малко в сравнение с преди три месеца, но пък със 182 000 повече спрямо същия период на миналата година.
Общият брой на работещите в страната имигранти извън ЕС е близо 3 млн.

Ограниченията за европейския трудов пазар за румънци и българи бяха премахнати в началото на тази година. Техните права за работа и за отпускането на социални помощи бяха ограничени през първите седем години от членството им в ЕС. Някои от по-богатите западни страни членки на ЕС се страхуваха от масова имиграция от тези две страни.

Проучване, направено през миналата седмица, показа, че имигрантите от 10-те страни, присъединили се към ЕС през 2004 г., са допринесли много повече полза на Великобритания, отколкото са получили като приходи.

Междувременно изследване на ромската общност в Белгия показа, че в Брюксел са се заселили около 10 000 роми, дошли основно от България, Румъния, Словакия и от бивша Югославия. Отбелязва се, че словашките роми са в най-незавидно положение и те най-често се занимават с просия и проституция. Уточнява се, че в тяхната страна отношението към това малцинство е твърде лошо, така че пристигнали в Белгия, те са с чувството, че нямат какво да губят. Според изследването, въпреки обичайните схващания, 95% от ромите са уседнали, т.е. не се намират в постоянно движение. Отчита се, че първите роми пристигат в Белгия още през XV век, както и че броят им е нараснал след разширяването на ЕС през 2007 година. Проучването показва, че пълното отваряне на трудовия пазар в ЕС за граждани на България и на Румъния от началото на тази година не е примамило вълни от роми към Белгия, тъй като те са слабо образовани и не са пригодни за свободните работни места.

Допълва се, че новите поколения роми се опитват да пречупят традицията хората от това малцинство да бъдат необразовани или неграмотни. Онези от ромите в Белгия, които работят, намират препитание основно в строителството и домашните услуги, сочат данните от изследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай