Нов световен ред? Си Дзинпин с обещание към Путин

Пекин поддържа неутрална позиция по въпроса за Украйна, заяви китайският президент

Нов световен ред? Си Дзинпин с обещание към Путин | StandartNews.com

Пекин поддържа неутрална позиция по въпроса за Украйна, "като взема предвид фактите и историческите реалности", заяви китайският президент, предава ТАСС.

"Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор в следобедните часове на 15 юни", се казва в кратък репортаж на Китайската централна телевизия

"Всяка от засегнатите страни трябва да заеме отговорна позиция за улесняване на правилното уреждане на кризата в Украйна", цитира каналът думите на китайския лидер. - Китай е готов да продължи да играе своята конструктивна роля."

"Активно допринасяме за поддържането на мира в световен мащаб, допринасяме за поддържането на стабилен икономически ред в света", подчерта той.

"Китайските власти са готови да окажат подкрепа на Русия при решаването на ключови въпроси, свързани със защитата на суверенитета и националната сигурност", заяви Дзинпин.

"Китай е готов за тясно стратегическо взаимодействие с Русия, за взаимна подкрепа, като се отчитат ключовите интереси на двете страни по отношение на суверенитета и националната сигурност", цитира китайската централна телевизия думите на китайския лидер.

Както поясни Си Дзинпин, отношенията между Китай и Русия продължават да се развиват успешно въпреки всички видове промени на световната сцена. "Готови сме да засилим контактите си на важни международни и регионални платформи като ООН, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество", добави той.

Според китайския президент Пекин очаква да работи с Русия за насърчаване на напредъка на развиващите се страни. "Китай се ангажира да укрепва солидарността и да формира по-справедлив и рационален световен ред", заключи Си Дзинпин.

На 24 февруари Путин обяви специална военна операция в отговор на молба за помощ от страна на лидерите на републиките в Донбас. След това САЩ и техните съюзници наложиха мащабни санкции срещу Русия и увеличиха доставките на оръжие за Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай