Неделя,

Нов капан за работещите чужденци в UK! Какво готвят

От: Редактор -
Нов капан за работещите чужденци в UK! Какво готвят
A
A
A

Повече от два милиона граждани на ЕС са изправени пред ново предизвикателство към пребиваването и работата им във Великобритания след решението на вътрешния министър Прити Пател да ги накара да кандидатстват отново, за да останат в страната за постоянно, съобщава вестник "Таймс". Те дори могат да бъдат изправени пред депортация, отбелязва изданието.

Министерството на вътрешните работи постанови, че 2,3 милиона души, които в момента са с "временен статут", ще трябва да подадат повторно заявление за "статут на уседналост" в края на петгодишния период, за който имат право да останат. 

Всеки, който не подаде молба навреме, ще загуби право на работа, достъп до жилище, обезщетения и може да бъде изведен от страната.

Върховния съд IMA предупреди, че ходът на Пател е незаконен и e в нарушение на споразумението на правителството с ЕС.Този ход вероятно ще разпали напрежението със страните от ЕС относно една от най-чувствителните области на сделката за Брекзит.

"Ако не кандидатстват, вътрешният министър ще ги приеме за незаконно пребиваващи в Обединеното кралство. В резултат на това те ще бъдат изложени на сериозни последици, засягащи правото им на живот, работа и достъп до осигурителната система на Обединеното кралство"

Говорител на Министерството на вътрешните работи съобщава, че досега 247 010 души са преминали от "временен статут" към "уседнал статут". Той добави, че хората ще могат по-късно да кандидатстват по схемата, "когато има разумни основания да са пропуснали крайния срок".

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички